Četvrtak, 25. Aprila 2024.
6.8 C
Prijedor

СЛУЖЕНЕ ВАСКРШЊЕ ЛИТУРГИЈЕ

NAJNOVIJE VIJESTI

На подручју Приједора служена су васкршња јутрења поводом највећег хришћанског празника Васкрса, којима је присуствовао велики број вјерника. Наша екипа била је у цркви Свете Тројице.

Васкршњу литургију је служио протојереј ставрофор Ранко Малетић уз саслужење свештенства, након чега су вјерници приступили Светој тајни причешћа. Након молитвеног дијела уприличено је читање посланице Његове светости патријарха српског Иринеја у којој је наведено да Васкрс представља највећи хришћански празник, односно празник вјере, живота и сваког благослова Божијег.

– Васкрсење, као победа над злом, грехом и смрћу, подсећа да имамо могућност и обавезу да се „успротивимо сваком духовном паду и свему што нас онемогућава у идењу за добрим“. Да не очајавамо, него да наду положимо на Господа, да бисмо добили Божју благодат и помоћ у свакој тешкоћи – наводи се у посланици патријарха Иринеја, која је јутрос прочитана у свим црквама и манастирима.

Прослава Васкрса наставља се у кругу породице, гдје посебну радост, нарочито дјеци, представља туцање шареним васкршњим јајима. Шарено јаје представља саму симболику Васкрса. Јаје је симбол рађања живота.

Христос Васкрсе!

М.Стегић

https://www.youtube.com/watch?v=p-lZ6OoDrp8&feature=youtu.be