NEMINOVNO UVOĐENJE STROŽIJIH PRAVILA O DRŽANJU ŽIVOTINJA

Gradska uprava Prijedor novom odlukom o držanju životinja i kućnih ljubimaca propisaće da stanari ne mogu da drže kućne ljubimce ukoliko zajednice etažnih vlasniku to ne odobre.

Izrada ove odluke je u toku, a biće uvedena i druga strožija pravila koja neće ostaviti prostor za manipulaciju, poručuju nadležni u gradskoj upravi.

Trebalo bi da bude povećana i udaljenost objekata sa životinjama od stambenih, koja je trenutno najmanje 30 metara.

Pravilima koja su sada na snazi mnogi Prijedorčani su nezadovoljni, a među njima i meštanka Ljubije Ankica Dimač (60).

Priča da je prije nekoliko godina morala da ukloni golubarnik koji se nalazio u blizini zgrade.

– Imali smo oko 50 golubova, ali komšiji je smetalo i prijavio je Komunalnoj policiji, koja nam je naložila da ga uklonimo jer je blizu zgrade. To smo uradili, jer bi u suprotnom platili kaznu od 500 KM – tvrdi ona.

Sa druge strane, ogorčena je što prvi komšija ima svinjac koji se nalazi odmah preko puta zgrade.

– Žalila sam se jer ne mogu od smrada da sjedim ispred zgrade. Komunalni policajci su izašli na teren i naložili mu da svinjac izmjesti, ali on je samo nekoliko metara dalje sagradio novi i tu smestio svinje – priča Dimačeva.

Iz prijedorske Komunalne policije, kažu da je novi svinjac meštanin Ljubije sagradio na udaljenosti većoj od 30 metara od stambenog objekta i da je to u skladu sa zakonom.

Šef Odsjeka Komunalne policije Prijedora Darko Avramov kaže da bi objekti sa životinjama, ipak, trebalo da budu na većoj udaljenosti od stambenih.

– Udaljenost od 30 metara često nije dovoljna, pogotovo u ljetnjem periodu zbog neugodnih mirisa i okupljanja insekata u mjestima boravka životinja. Zato ćemo razmotriti da u novoj odluci udaljenost bude veća – kaže Avramov.

Dodaje i da objekti u kojima borave životinje moraju biti sagrađeni od čvrstog materijala, sa nepropusnim podom, te odvodom u septičku jamu. Vlasnici moraju dva puta godišnje da ih kreče te posipaju krečom radi dezinfekcije.

– Često imamo prijave, ali su u 90 odsto slučajeva posledice narušenih međuljudskih odnosa, jer životinje godinama budu na tim mestima i onda nakon pogoršanja odnosa, komšije prijavljuju jedni druge i nastaju problemi – tvrdi on.

Ističe da Komunalni policajci izlaze na teren nakon svake prijave.

– Ne možemo nekome da zabranimo držanje životinja, ako je to u skladu sa zakonom, niti možemo da dajemo pojedinačna odobrenja i kažemo ovaj može, a ovaj ne može da drži životinje – ističe Avramov.

Podsjeća da je odluka o držanju životinja i kućnih ljubimaca na snagu stupila 2007. godine.

Prema toj odluci držanje životinja zabranjeno je u prvoj i drugoj zoni grada, te centrima Ljubije, Kozarca i Omarske.

– U prošlih 10 godina grad je mnogo izgrađen, pa je i treća gradska zona postala urbanija i naseljenija i razmišljamo da se strožija pravila uvedu i u trećoj zoni, kao što su Urije, Tukovi, Gomjenica, Puharska i Čirkin Polje – objašnjava on.

Ističe da je veliki problem ove službe što su meštani Ljubije, na prostoru septičkih jama izgradili pomoćne objekte u kojima drže životinje ili ih koriste kao ostave. Apeluje da građani takve objekte uklone, a jame očiste.

Šef Odseka Komunalne policije Prijedora Darko Avramov kaže da stanari većine zgrada u Ljubiji nisu formirali zajednice etažnih vlasnika koje bi vodile računa o njihovim problemima.

– Oni su vlasnici stanova i moraju da vode računa o krovu, fasadi, temelju. Kada nas zovu, možemo jedino da kažnjavamo pojedince, a kazne su veće od 300 KM, ali problem je u ljudima i njihovoj svijesti – kaže Avramov.

izvor: Blic

foto: Ilustracija

2 Comments

 1. Dejan

  22. Jula 2017. at 19:20

  Laže, ali nije on bio na čelu komunalaca do prije par godina, pa ne zna, ja sam u Gomjenici morao ukloniti svinju, prvo kažu mora biti zidani objekat, spojen na kanalizaciju, betonski pod itd, itd, sve ja to napravim kako treba i onda komsija, od koga je taj pomocni objekat udaljen preko 30 metara, iz mržnje, a kada je saznao od drugog komsije, kojem je dosadno, pa onako ubaci kost, a licno nece nikom da se zamjeri, prijavi me, ja zakljucao objekat i necu bez naloga suda za pretres pustiti komunalca, koji nema prava, naravno, po Zakonu da vrši pretres ni objekata niti pomoćnih objekata. medjutim, on dodje nakon 15 dana, nisam bio kuci, zenu zastrašili nesuvislim pričama o tome kako su oni sila veća od oružanih snaga, kako će je oglobiti da će izgubiti volju da živi itd, raznih prijetnji koje samo bolesnom umu mogu pasti na pamet i ona otvori, on se uvjeri da je sve u redu, po propisu, ali odokativno ustanovi da je moja kuća, tj.stambeni objekat bliži od 30 metara od tog spornog objekta i naloži uklanjanje i zaprijeti kaznom od 500KM. Naravno, bio je kraj septembra i mi svinju od 80kg predvidjenu za novembar i tradicionalni krmokolj zakoljemo, cime sam pretrpio štetu od bar 100KM, ali to nije bitno. Bitno je da sam se žalio gradonačelniku jer niti komunalni policajci imaju čim, niti znaju izmjeriti udaljenost, niti je to Zakonom dozvoljeno. Sama činjenica da bi morali ulaziti na više posjeda, zatim, da kao kod mene, kada je situacija, postoji pomoćni objekat, koji čini više prostorija, od kojih je jedna svinjac, te koji nema prozore, niti na bilo koji drugi način spolja se može utvrditi šta se nalazi u objektu, ne može ni biti predmet pretresa ili bilo kakvog fizičkog upada lica koja za tako nešto nisu ovlaštena. Pa ja redovnog policajca ne bi pustio, naročito ako je drzak, kao većina članova prijedorske Komunalne policije, da mi udje u kuću bez naloga tužioca, a kamoli tamo nekog komunalčića, koji, samo zahvaljujući činjenici da ne postoji Ustavni Sud RS, koji adekvatno radi svoj posao, može tako da se ponaša, daleko iznad svojih ovlaštenja, čije samo ime govori da je policajac za komunalne poslove, dakle komunalnu infrastrukturu grada, zaposjedanje imovine grada itd, a pretres???!! To samo naivne i ustrašene žene, mogu nasjesti na takvu, odvratnu, grubu, nečovječnu i nemoralnu prijetnju koja definitivno nije u duhu demokratije u koju se zaklinjao nekad Marko, a sada njegov vrli obožavalac i naslednik.
  Osim toga, prema njihovom iskrivljenom tumačenju Uredbe, ja bih teoretski mogao da prijavim porodicu koja pored Bijelog dugmeta drži prasiće ili one tamo u zaštićenoj zoni Tukovi u reonu vodozahvata, mada ja živim nekoliko kilometara od njih, jer dok nekoga ne prijavite on ima prećutnu saglasnost, dakle, niko ne zna da krši Uredbu, a to što je moja kuća kilometrima daleko po njima nema veze, oni će izmjeriti do njihove ili prve najbliže stambene jedinice. Cisto se glumi strogoca na nedužnim i puni prazna kasa, boli njih briga što je to nekom jedini način da se koliko toliko normalno prehrani, kako sebe tako i djecu. po njima, radije neka kupuje Tulumovićevo zarznuto svinjsko smeće iz uvoza.

 2. Dejan

  22. Jula 2017. at 19:23

  Dodao bih, da ako bi se Uredba striktno primjenjivala, kao u mom slučaju, niko u Prijedoru ne bi mogao držati životinje, jer i štale po selima oko Prijedora su na manje od 30 metara od stambenog objekta vlasnika u 95% slučajeva, a u preostalih 5% u blizini komšije, iz prostog razloga, da bi mogli čuti u slučaju nekog problema, spriječiti kradju, lakše pristupiti u slučaju nepogoda itd, itd. Pogledajte i sami!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!