Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

PREMIJERNO IZVEDENA PREDSTAVA “BUNAR”

NAJNOVIJE VIJESTI

Glumci Pozorišta Prijedor, večeras su pred prepunim gledalištem,  premijerno izveli predstavu “Bunar”, po tekstu Radmile Smiljanić, u režiji Darka Cvijetića. Ova priča je smještena u malom mjestu u Bosni, gdje jedna porodica dobija ponudu da proda bunar. Situacija o mogućoj prodaji bunara inicirala je da na površinu isplivaju mnogi odnosi u porodici, želje, (ne)mogućnosti, netrpeljivosti i predrasude.

01

Miloš, čiji lik tumači Srđan Knjeginjić, razapet je između supruge i posesivne i manipulativne majke (Zlata Kogelnik), koja ne želi sina pustiti da ide sa suprugom živjeti u Sarajevu jer vjeruje da oni ne mogu tamo opstati. Ta ista majka vršu stalnu presiju na Jasminu da joj podari unuče. Jasmina, koju je u predstavi igrala  Sabina Halilović, dosta je toga trpila, jer njen glas u kući skoro pa da se i nije čuo, sve do trenutka dok nije odlučila da uzme stvari u svoje ruke.

02

Kap koja je prelila čašu bila je Smilja (Mirela Predojević), koju Miloševa majka dovodi pod izgovorom da će im biti spremačica, a u cilju da otjera Jasminu. Posrednik u toj porodičnoj svađi je lokalni vrač (Dean Batoz), koji je ovu nesrećnu porodicu odveo na ivicu ambisa.

cvijetic

Režiser Darko Cvijetić, poslije premijere nije krio yadovoljstvo. “Ovi ljudi su iz sebe večeras izvukli veliki glumački kapacitet za koji možda nisu ni znali da ga posjeduju”, rekao je Cvijetić i dodao da je prijedorski ansambl dobio novi glumački kvalitet u Srđanu Knjeginjiću koji je uspijevao da bude ravnopravan partner Zlati Kogelnik, što je poduhvat vrijedan akademije i on će diplomirati ovom predstavom.

Glumica Zlata Kogelnik rekla je da je porodična drama prikazana u predstavi “Bunar” svakodnevica.

“Priča svekrva-snaha toliko je životna. Ja znam hiljadu ovakvih sudbina. Jako je vidljiva ljubav dvoje mladih i šta sve trpe, a normalno je da se u ovakvim porodičnim zajednicama majka boji da će ostati sama i onda zbog tog straha radi nepravdu”, navela je Kogelnikova.

Ona je istakla da su joj osjećanja nakon premijere pomiješana i da je publika divno reagovala, tražeći sebi oduška na pojedinim mjestima jer je dramu prilično teško gledati.

Glumica Sabina Halilović, koja igra lik snaje Jasmine, rekla je da je ovo ljubavna priča u kojoj se sam prostor i okolnosti miješaju u Jasminin život i brak i narušavaju joj sve to.

“Mislim da je ovo priča svekrva-snaha, bez obzira na mješoviti brak, i da takvih slučajeva ima mnogo”, dodala je Halilovićeva.

Ona kaže da joj je bilo zadovoljstvo ponovo raditi sa Darkom Cvijetićem, a pogotovo sa Zlatom Kogelnik.

“To je glumačka veličina od koje se i dalje uči i od koje mi početnici imamo strah i tremu, ali zahvaljujući njenoj srdačnosti i pomoći i mi mladi glumci smo uspjeli napraviti, nadam se, dobre uloge. To će procijeniti publika”, rekla je Halilovićeva.

Bila je ovo još jedna izuzetna predstava, Pozorišta Prijedor, koja  ispunjava, uz pozorišne zahtjeve, važnu društvenu ulogu jer govori o problemima savremene porodice i o potrebi tolerancije.

Više fotografija sa ove izuzetne pozorišne predstave možete pogledati OVDJE!

tekst i foto: Dragan Stojnić Giga