Poetski čas: Pjesnici čuvaju uspomenu na Kozaru (video)

 

 Na Mrakovici se okupio veliki broj književnika, ali i posjetilaca. Velikom poetskom času prethodilo je polaganje vijenaca kod biste Skendera Kulenovića.

Srpski pjesnik Matija Bećković rekao je da se sjeća dana kada je Skender pozirao dok je poznati srpski vajar, Aleksandar Zarin, stvarao bistu koja je danas na Mrakovici. -Prošlo je 40 godina od smrti Skendera, on je napravio tu najvažniju poemu “Stojanku majku Knežopoljku” i vulkanskom snagom izrazio tragediju i borbu ovog naroda – naglasio je Bećković.

Ljubivoje Ršumović rekao je da je dobro dok pjesnici čuvaju uspomenu na Kozaru i na mnogobrojne žrtve. – Pesnici uvek umeju da iskažu ono što narod misli zato se i zovu probuđeni deo naroda – dodaje Ršumović.

Prestižna književna nagrada „Književnih susreta na Kozari”, koja nosi ime Skendera Kulenovića, pripala je pjesniku Zdravku Miovčiću za djelo „Što je duša skupila”. -Kad u šezdesetoj godini prvi put primite nagradu za poeziju, onda to i jeste nešto veliko, zbog Skendera Kulenovića nagrada je za mene nešto posebno – kaže Miovčić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je Kozara sastajalište srpskih književnika i pjesnika. – Svake godine, sa “Susreta” se šalju poruke mira književnim riječima. Važno je da se na Kozari okupljaju ljudi, pogotovo mladi – naglasio je Đaković.

Pokrovitelj “Susreta” je Grad Prijedor i Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, a suorganizatori su: grad Banja Luka i opštine: Gradiška, Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad, Laktaši i Srbac. Ovogodišnji književni susreti u znaku su 150 godina od rođenja Alekse Šantića i Branislava Nušića i 80 godina od rođenja Dragana Kolundžije.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!