Busnovi u znaku drugog Petrovdanskog sabora (video)

U prisustvu brojnih mještana Busnova i Tomašice i njihovih komšija iz susjednih sela, juče je održan 2. Petrovdanski sabor. Za sve posjetioce priređen je bogat kulturno-umjetnički program, a vrijedne domaćice pripremile su ukusna tradicionalna jela.

U ozbiljnu organizaciju ove manifestacije, koja se održava drugi put, dali su se članovi i roditelji djece KUD-a „Dušan Pantelić“, mještani Busnova i Tomašice, Savjet mjesne zajednice i Grad Prijedor na čelu sa gradonačelnikom Milenkom Đakovićem.

 

– Naša želja je da ponovo zažive kulturne aktivnosti u našem mjestu. Jer, proteklih 20 godina, u Busnovima kulturnog života praktično nije ni bilo. Ovo je prilika da se okupimo i da sa radošću dočekamo i naše goste iz susjednih sela koji su nas pozivali da nastupamo kod njih i da se družimo kao u stara dobra vremena – rekla je Danijela Kantar, predsjednik KUD-a „Dušan Pantelić“.

Inače, ovo društvo je obnovilo rad u novembru 2016. godine i djelovali su kao folklorna sekcija, a od marta ove godine zvanično djeluju kao kulturno-umjetničko društvo, u čijem sastavu djeluju dvije sekcije: mlađa i starija, kao i muška pjevačka grupa, a u planu je osnivanje i ženske pjevačke grupe. Iako su mlado društvo, iza njih je već mnogo nastupa na području našeg grada.

– Moramo da se pohvalimo, da naša starija grupa, u avgustu putuje na osmodnevnu turneju zajedno sa članovima KUD-a „Omarska“, na Međunarodni festival folklora „Balkan Folk Fest“, koji se održava u bugarskom gradu Varna. Ovo putovanje ne bi mogli realizovati bez pomoći Grada i našeg gradonačelnika, koji su finansirali troškove prevoza za ova dva društva i kojima smo veoma zahvalni – rekao je Bojan Raković, umjetnički rukovodilac KUD-a „Dušan Pantelić“.

Radosni su bili svi. I gosti i domaćini. Busnovi i Tomašica broje zajedno oko 400 domaćinstava, a Društveni dom je obnovljen 2014. godine. – Vratila se radost i živost u naše selo. Narod je postao veseliji i okuplja se oko ovog doma i što je najvažnije, čuva svoje običaje i tradiciju – rekao je Brane Radanović, mještanin Busnova.

Sve je bilo u znaku tradicionalne pjesme i igre, a osim domaćina KUD-a “Dušan Pantelić” iz Busnova, učestvovali su SKUD ”Dr Mladen Stojanović”, KUD „Milan Egić” iz Brezičana, KUD „Potkozarje“ iz Potkozarja, KUD “Saničani”, muška pjevačka grupa KUD-a “Dušan Pantelić”, izvorna grupa “Potkozarje” iz Prijedora, “Kolina grupa” iz Gradine i mlada vokalna solistkinja Sofija Predojević.

M.Stegić

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!