DEFICITARNI KADROVI Tehnička zanimanja, elektro inženjeri, hidro inženjeri, zanati

U prvih šest mjeseci ove godine, konkretno u gradu Prijedoru, zaposleno je 1.676 aktivnih tražioca posla. Grane i oblasti u kojima su realizovana zapošljavanja su prehrambena, mašinska i metalna industrija, sektor tekstila, kože i obuće, niskogradnja i visokogradnja, građevina, zatim agrar i poljoprivreda, ugostiteljstvo, turizam i trgovina.

Zdravko Suvajac, rukovodilac Filijale Prijedor, Zavoda za zapošljavanje RS

Kako objašnjava Zdravko Suvajac, rukovodilac Filijale Prijedor, Zavoda za zapošljavanje RS, trajno ostaje kontinuitet deficitarnosti tehničkih zanimanja sa posebnim fokusom na mašinstvo i metalnu industriju, znači mašinski inženjeri bez obzira koji smjer, zatim elektro inženjeri – smjer jake struje, građevinski, ali samo hidro inženjeri, od prosvjetnih radnika – bibliotekari, defektolozi, logopedi, profesori matematike i fizike. Zanati su isto deficitarni: optičari, obućari, obrađivači stakla, CNC operateri, livci, bravari, sertificirani varioci, kovači sa posebnim akcentom na izradu kovane ograde. Od suficitarnih kadrova tu su trgovci, ekonomski i pravni tehničari.

Svake godine, resorno ministarstvo, Filijala Prijedor Zavoda za zapošljavanje RS, Gradska uprava, Agencija „PREDA PD“ i prijedorske škole nastoje da osmisle upisnu politiku, da se učenici opredijele za onu struku, pomoću koje će lakše doći do posla.

 

M.Stegić

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!