Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske – Svi oboljeli od rijetkih bolesti trajno oslobođeni plaćanja participacije

Svima koji su oboljeli od rijetkih bolesti u Republici Srpskoj trajno je omogućeno pravo na zdravstvenu zaštitu i liječenje bez plaćanja participacije.

Ovom novinom, koju je danas usvojio Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja, Republika Srpska je postala lider u regionu kada su u pitanju prava oboljelih od rijetkih bolesti.

Pravo na trajno oslobađanje od plaćanja participacije oboljeli će ostvarivati na osnovu legitimacije koju izdaje Centar za rijetke bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS, te je potrebno da se oboljeli koji još nemaju legitimaciju jave u ovaj centar.

Naime, i do sada su oboljeli od rijetkih bolesti bili oslobođeni plaćanja participacije, ali ne za sva oboljenja, i to je predstavljalo veliki problem za oboljele koji su stariji od 15 godina jer su morali plaćati participaciju ako imaju dijagnozu koja nije bila obuhvaćena Pravilnikom Fonda.

Izmjenom Pravilnika koji uređuje ovu oblast, a na inicijativu Saveza za rijetke bolesti, svim osiguranicima kojima je utvrđeno neko rijetko oboljenje Fond će u potpunosti snositi troškove zdravstvene zaštite, bez obzira na godine života i dijagnozu.

Inače, u Centru za rijetke bolesti trenutno je registrovano 432 pacijenta sa 170 različitih rijetkih oboljenja.

Primjeri uvođenje dodatnih prava za oboljele od rijetkih bolesti, kao i inovativnih terapija za liječenje karcinoma, su samo još jedan dokaz da je FZO RS stabilizovao poslovanje i nastavio sa ostvarivanjem svog osnovnog cilja, a to je unapređenje zdravstvene zaštite osiguranika.

Opreznim planiranjem i analizom potreba svih kategorija osiguranika i u narednom periodu ćemo po prioritetima raditi na unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite. Imajući u vidu da to prvenstveno zavisi od prihoda Fonda, ponovo ističemo potrebu jačanja svijesti cjelokupnog društva o važnosti uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, jer bez redovne uplate doprinosa nije moguće dalje unapređenje zdravstvenog sistema.

Služba za odnose s javnošću

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!