Gastro putovanje: U ZVORNIKU SA KUHINJICOM

 

Poznati TV serijal „Kuhinjica“ i Ministarstvo trgovine i turizma RS obradovali su predstavnike dvanaest medijskih kuća još jednim trodnevnim druženjem u kome su spojili upoznavanje turističkih potencijala i degustiranje ukusnih jela.Nakon prošlogodišnjeg iskustva na „Jahorini“, rado smo se odazvali novom gastro-putovanju. Druženje novinara, domaćih proizvođača i hotelijera počelo je 27. aprila u Hotelu „Vidikovac“, na Zvorničkom jezeru. Manifestaciju je otvorio počasni gost, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Vojvodine Ivan Đoković. Prisutnima se obratio i ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Predrag Gluhaković te domaćin, vlasnik i direktor Hotela „Vidikovac“ Jakov Galić. Cilj ovakvih manifestacija je privlačenje turista i jačanje privrede Republike Srpske, rečeno je tom prilikom. Dobri prijateljski i politički odnosi sa obje strane rijeke Drine, doprinose razvoju gastronomije, turizma, vinarstva i drugih segmenata u ovoj oblasti, poručio je Ivan Đoković. On je pohvalio inicijativu ministra Gluhakovića da se taj razvoj realizuje i određenim sporazumima, da se između Republike Srpske i Vojvodine u turizmu uspostave konkretni odnosi, poveća obim trgovinske razmjene i protoka ljudi. Ministar Gluhaković je rekao da je za više od 17 odsto povećan broj dolazaka turista u Srpsku u odnosu na isti period prošle godine.

Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske

– Tome doprinose Jahorina, banje Slatina, Vrućica, Kulaši, Vilina vlas i druge destinacije. Promocija gastro ponude takođe je jedan od važnih segmenata u razvoju turizma: od Kostajnice do Trebinja, jer Republika Srpska ima značajne resurse i bogatstvo kojim može da se ponosi – rekao je Gluhaković uz konstataciju da zvornička regija zaslužuje da u narednom periodu dobije na značaju.

Direktor „Kuhinjice“ za  Bosnu i Hercegovinu, Zorica Đukić, podsjetila je da njihove kulinarske emisije spadaju u top tri programska formata po gledanosti.

– Gleda nas više od 10 miliona ljudi na 65 televizija na području Balkana. Emitovali smo pet hiljada emisija i skuvali više od 10 hiljada jela – rekla je Đukićeva, koja je razbila predrasude da prezentacije moraju biti duge i monotone, iako je na početku šaljivo upozorila da će njen govor biti „kratak, ali dosadan“. Dosadan svakako nije bio. Upoznali smo se s nekim novim projektima „Kuhinjice“, među kojima se našlo štošta i za ljubitelje lova i ribolova.

Novinari su bili prijatno iznenađeni gestom Telekom kompanije Blicnet, koja se te večeri pobrinula za napeto iščekivanje – čije će ime biti izvučeno u nagradnoj igri. Blicnet je sretnim dobitnicima poklonio dva tableta i jedan mobilni telefon.

Među nagrađenima je bila i Radmila Radinović, radnica IPC-a „Kozarski vjesnik“, koja je, samo minut prije nego što će biti izvučeno njeno ime, konstatovala da nikad u životu nije dobila nešto besplatno. Tim veće je bilo njeno iznenađenje. Dobitak joj se „slegao“ tek nakon par sati, kada je shvatila da će se u Prijedor zaista vratiti sa neočekivanim poklonom „Blicneta“.

Večera u Hotelu „Vidikovac“ bila je po mjeri najvećih probirača, za švedskim stolom nema čega nema. Neki od nas su upali u klasičnu „zamku“: pretrpali tanjir sa više vrsta mesa i salata, da bi tek na kraju stola otkrili i odličnu ponudu ribe. Moralo se i toga probati.

Sutradan smo organizovanim prevozom otišli na ručak u Etno selo “Stanišić”. Piće za put obezbijedili su prijatelji događaja, „Fructa Trade“ iz Dervente, koji su novinare častili Fruktako sokovima. Iako nekima od nas ovo nije bila prva posjeta „Stanišiću“, telefoni su se usijali od „pucanja“ selfija, jer je okruženje sa etno kućicama, jezerom, ali i luksuznim hotelima, mamilo na  fotografisanje. Tog dana su i neki brakovi sklopljeni u ovom etno selu, uz pratnju trubača i poglede radoznalih posjetilaca kojih je bilo zaista mnogo.

Te večeri je priređen roštilj na terasi Hotela “Vidikovac”, a ni na momente jak vjetar nije spriječio goste da uživaju u vrhunski pripremljenom roštilju Etno restorana “Kolubara” iz Brčkog. Slobodan Aleksić, vlasnik  “Kolubare”, pokazao je svoje kulinarsko umijeće i recepte za tradicionalna domaća jela. Fructa Trade Tomico kečap i majoneza bili su obavezni dio roštilja. Oficijelno piće tokom gastro vikenda bilo je pivo „Gorštak“ koje je nedavno proslavilo svoj prvi rođendan. Ovo domaće pivo iz manufakture proizvodi se u zanatskoj pivari „Highlander Craft Brewery“ u Banjaluci. Porodica Sjerić iz „Bundeva Prirodno“ d.o.o. Ljeljenča, proizvođač sjemenki, ulja, putra i soka od bundeve, pobrinula se da gosti uživaju u prirodno pripremljenim proizvodima od bundeve.

U nedjelju je ​organizovana vožnja brodom po Zvorničkom jezeru. Uživalo se u domaćoj RD kafi i sendvičima Hiper Kort marketa i rolatima od bundeve. Druženje je završeno ručkom u restoranu “Šoja” u Zvorniku koji je dobitnik mnogobrojnih priznanja za kvalitet usluga u ugostiteljstvu, a posebno za kulinarsko umijeće. Tradicionalnu dobrodošlicu u restoranu „Šoja“ poželjeli su nam mladići i djevojke u narodnim nošnjama, koji su nas na vratima dočekali pogačom i rakijom.

Da je Zvornik zanimljiv i stranim turistima, novinari su se uvjerili kada su se u restoranu „Šoja“ mimoišli sa većom grupom Kineza. Tradicionalna trpeza sa narodnim jelima: cicvarom, pasuljem, sarmom, kiselim kupusom, projom … navela je mnoge da se, prije kašike, late foto-aparata i ovjekovječe prizor ugodan oku i nepcima.

 

  1. S.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!