GIMNAZIJALCU NAGRADA NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU POEZIJE

Na Međunarodnom festivalu poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu, drugu nagradu osvojio je Danijel Vidačak, učenik trećeg razreda društveno-jezičkog smjera Gimnazije „Sveti Sava“ u Prijedoru. Ovaj festival održava se 17 godina, a na ovogodišnji konkurs pristiglo je 516 pjesama koje su poslala 172 učenika osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije. Festival je ove godine posvećen liku i djelu Desanke Maksimović. Predsjednik žirija književnica Dara Sekulić uručila je nagrade mladim pjesnicima. Danijel Vidačak član je mnogih školskih sekcija, a posebno je aktivan u literarnoj sekciji koju vodi Sanja Babić, profesor srpskog jezika i književnosti, koja je bila njegov mentor.

– – Nagrada koju sam dobio na Međunarodnom festivalu poezije za djecu i mlade, za mene predstavlјa veliko priznanje i potvrdu da sam na pravom putu. Ljubav prema poeziji osjećam još od osnovne škole. Sjećam se da su upravo recitacije tj. određene pjesme za razne školske priredbe budile moju strast ka umjetnosti. U početku sam pisao prozna djela, a po dolasku u srednju školu, prozu zamjenjuje poezija te nastupa nešto zreliji period u odnosu na osnovnu školu. Poeziji ostajem posvećen i danas. Moji pjesnički uzori su Gete i Šantić – rekao je Danijel.

Ovaj gimnazijalac piše elegične, rodolјubive, socijalne i lјubavne pjesme koje zauzimaju posebno mjesto u njegovom stvaralaštvu. Podršku su mu dali prijatelјi, porodica kao i profesorica Babić.

– Profesorica mi je ukazivala na stilske greške i tako mi pomogla da svoj pjesnički izraz pokušam dovesti do savršenstva. Profesorici se još jednom ovom prilikom zahvalјujem! – naglasio je Danijel. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade održan je u Istočnom Sarajevu od 12. do 14. decembra.

KV

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!