Gradina: Tri stuba politike DNS-a

Politika Demokratskog narodnog saveza bazira se na tri stuba: lokalnoj samoupravi, jačanju institucija Republike Srpske te da u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine budu odgovorni ljudi koji će u potpunosti provoditi politiku iz nadležnosti Ustava BiH. Ovo je večeras na predizbornom skupu u Gradini rekao Dragutin Rodić, nosilac liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u Izbornoj jedinici 1.

– DNS svih ovih godina insistira na tome da se bude što bliže građanima i da se rješavaju životna pitanja poput prostornog uređenja, ekonomskog lokalnog razvoja, raznih strategija i to je ono što Demokratski narodni savez  godinama pokazuje na primjeru Prijedora. Važno je imati i kvalitetnu politiku na nivou RS i BiH. DNS je u fokus stavio dalje jačanje institucija Srpske, definisanje sistema rada tako da svako radi svoj posao i da odgovara za posao koji radi. Samo jaka Republika Srpska može biti ravnopravan entitet koji će zaštititi svoje građane. Kada je riječ o zajedničkim institucijama BiH, DNS neće dozvoliti prenos nadležnosti na nivo BIH. Radićemo na daljem unapređenju ukupnih odnosa i jačanju dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. To je formula života na ovim prostorima – naglasio je Rodić. On je dodao da za njega Dejtonski sporazum nije samo zaustavio rat, nego funkcioniše već 23 godine.

– To je kompromis, to je konsenzus, jer BiH drugačije ne može ni da funkcioniše – smatra Dragutin Rodić.

Nosilac liste za NS RS za Izbornu jedinicu 1, Duško Ivić, u kontekstu Gradine kao rudarskog mjesta, rekao je da je DNS veoma zainteresovan za dalju budućnost rudarenja na ovim prostorima. Naglasio je da je DNS u Narodnoj skupštini uspio da zaustavi nepovoljnu prodaju Rudnika „Ljubija“ uz očekivanje da će „Ljubija“ uskoro biti u funkciji i obezbijediti nova radna mjesta. Ivić je napomenuo da su u ovoj stranci svjesni problema poljoprivrednika sa skladištenjem svojih proizvoda, pa im je cilj obezbijediti hladnjaču kojom bi to riješili. Kandidat za NS RS Slavica Popović ukazala je na problem koji je zajednički mještanima ovog kraja. Oni nisu u mogućnosti da žive u ekološki čistoj sredini zbog blizine rudnika, koji je, s druge strane, kako je rekla, značajan za ekonomski i privredni razvoj regije.

– Mi smo iz istog mjesta: Gradina i Omarska na jednom području. Samo želimo da sebi, u postojećim okolnostima, osiguramo što bolje ekološke uslove i što zdraviju sredinu. U tom smo pravcu i ranije činili brojne napore. Ako budem izabrana za narodnog poslanika, zalagaću se za smanjenje aerozagađenja, za čistije rijeke, kako bismo svima nama obezbijedili što zdraviji život – poručila je Popovićeva.

D. S.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!