Hrana „pod lupom“ inspektora (video)

Dolaskom toplijih dana, inspekcija za hranu pojačala je kontrolu namirnica u svim prodajnim objektima. Prijedorčani mogu bezbrižno da kupuju sve namirnice, jer se hrana kontroliše svakodnevno. Do sada je sva hrana koja je uzorkovana, potpuno ispravna. Prijedorčani smatraju da je sve pod kontrolom i da nema bojazni od trovanja namirnicama.

Uzorkuje se hrana iz svih ugostiteljskih objekata na području grada i svih prehrambenih objekata. Glavni inspektor za hranu, Naida Stegić, istakla je da je ”pod lupom” brza hrana, sladoled, kolači, meso i mesni proizvodi, mlijeko, mliječni proizvodi i jaja.

– U Prijedoru nije bilo nekih iskakanja i sankcija zato što svi u poslovanju sa hranom već znaju da je ovo period kada smo više prisutni. Postoji ovlaštena laboratorija koja redovno uzorkuje i ispituju hranu, a mi imamo na uvidu njihove nalaze i izvještaje o ispitivanju – napomenula je Stegićeva.

Naida Stegić, glavni inspektor za hranu

Ukoliko se utvrdi neispravnost hrane, Zakonom o hrani, definisane su kazne koje se za pravna lica kreću od 2.000 do 10.000 maraka, za fizička i odgovorna lica od 300 do 1.500 maraka, a za preduzetnike kazne su od 1.000 do 5.000 maraka.

I.P.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!