ISIDORA SEKULIĆ, KNJIŽEVNICA ISPRED SVOG VREMENA

Povodom 60 godina od smrti književnice i prvog ženskog srpskog akademika, Isidore Sekulić, književnica Laura Barna večeras je u Prijedoru predstavila njen književni portret.

– Isidora je bila predsjednik Udruženja književnika Srbije, obnovljenog poslije Drugog svjetskog rata. Još mnogo toga je bila, a prije svega jedna od najznačajnijih srpskih književnica. Bilo koji dio svijeta ponosio bi se da je imao takvu spisateljicu – rekla je Barna.

Književni portret Isidore Sekulić popraćen je projekcijom filma „Isidora“ koji je Laura Barna snimila u Kući kralja Petra Prvog u Beogradu. Barna je tom prilikom organizovala izložbu ostavštine koju je Sekulićeva testamentom zavještala Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu, a koja je, prema njenim riječima, prvi put predstavljena široj javnosti.

– Za Isidoru postoji priča da je pisala kao muškarac, mada ja ne mogu to da dijelim na muško i žensko pisanje, više je stvar senzibiliteta. Isidora Sekulić je prednjačila u svom vremenu. Tu je i ta priča vezana za književnog kritičara Jovana Skerlića koji je, po mom mišljenju, Isidori više zamjerao njeno pisanje nego to što je pisala o svojoj glavobolji npr. u vrijeme Balkanskih ratova kada nije trebalo pisati o tome – ističe književnica Laura Barna.

Ona je podsjetila da je 2004. godine o Isidori Sekulić napisala knjigu „Moja posljednja glavobolja“. Isidora je važila za jednu od najumnijih Srpkinja svog doba, govorila je nekoliko jezika, bila pisac, prevodilac i tumač književnih djela. Preminula je u Beogradu, u 82. godini. Na Topčideru joj je podignut spomenik prije tri godine. Veče posvećeno Isidori Sekulić posljednja je promotivna aktivnost Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“ u 2018. godini, potvrdila je direktor Mara Ećim.

D. S.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!