KOGA GUSLE OPJEVAJU, TAJ VJEČITO OSTAJE JUNAK

U Prijedoru je večeras promovisana knjiga „Na braniku otadžbine“, autora Saše Nikolića. Knjiga sadrži 53 epske pjesme kojima je opjevana borba srpskog naroda za slobodu, od Prvog srpskog ustanka, preko dva svjetska rata pa do posljednjeg Odbrambeno–otadžbinskog rata. Nikolić, koji je pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova RS na Palama, i sam je bio učesnik rata i dva puta ranjavan. U ovoj knjizi mjesto je našlo i devet odreda Specijalne brigade policije MUP-a RS. Jedan od njih je Sedmi odred iz Prijedora, pa je promocija Nikolićeve knjige organizovana povodom 25 godina od njegovog formiranja.

–  Pisanje poezije počeo sam u ratu. Moj cilj je da ostanu pisani tragovi o našim junacima, a Specijalna brigada policije bila je najelitnija brigada MUP-a RS tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata. Ovom prilikom se zahvaljujem ministru Draganu Lukaču koji mi je dao odobrenje da opjevam ovu brigadu kao i Zlatku Brdaru, koji me upoznao s ratnim komandantima i borcima ostalih odreda. Oni su mi davali podatke, a među njima ima junaka koji su pet puta ranjavani i zaslužuju da uđu u epsku poeziju – rekao je Nikolić.

U programu su učestvovali učenici Škole gusala „Starina Novak“ sa Pala koji su izveli neke od Nikolićevih pjesama, te članica KUD-a „Kozara“, Prijedor, Marijana Marković. U knjizi „Na braniku otadžbine“ nalazi se i pjesma „Dan Republike Srpske“ kojom je Nikolić osvojio drugo mjesto na međunarodnom takmičenju pjesnika u Ljubljani 2018. godine. Ovo je, inače, njegova osma knjiga.  Gosti na promociji bili su književnici Goran Vračar iz Istočnog Sarajeva i Saša Đorđević Edi  iz Smedereva, koji je večeras promovisao svoju „Trilogiju o slobodi“: „Janičar“, „Ustanik“ i „Četnik“.

– Trilogija se bavi strašnim periodom koji je srpski narod morao da preživi, iznese na svojim plećima i da se teško bori i izbori za svoju slobodu. „Janjičar“ govori o 16. vijeku i konačnom padu srpske srednjovjekovne države, „Ustanik“ se bavi Prvim srpskim ustankom, Karađorđem i njegovim junacima, a treći dio govori o Prvom balkanskom ratu. „Četnik“ se bavi konačnom pobjedom nad Turcima i njihovim protjerivanjem sa Balkana – rekao je Saša Đorđević Edi.

Zlatko Brdar, ratni komandant Sedmog odreda SBP MUP-a RS, podsjetio je da je ova promocija samo dio programa obilježavanja 25 godina od nastanka Odreda. Sutra će u 11,15 časova biti služen parastos u Crkvi Svete trojice, a u 12 časova položeni vijenci na centralnom spomen-obilježju „Za krst časni“. U 13 časova biće održana Svečana akademija u Pozorištu Prijedor.

– Parastos će biti služen za  144 pripadnika Specijalne brigade policije MUP-a RS, za šest poginulih iz Sedmog odreda, 782 pripadnika MUP-a i preko 23.000 poginulih boraca Vojske RS. Drago nam je što će ovaj program uveličati pripadnici svih odreda Specijalne brigade. Ponosni smo i jedinstveni i tu nema dileme, mi se poštujemo i uvažavamo. Sutra ćemo sa Svečane akademije poslati poruku jedinstva, sloge i da vječno traje naša Republika Srpska – naglasio je Brdar.

Promociji u Prijedoru prisustvovali su brojni gosti, među kojima i gradonačelnik Milenko Đaković.

D. S.

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!