Maturanati nekadašnje Učiteljske škole obilježili 50 godina mature (video)

Učenici nekadašnje Učiteljske škole „Radmilo Stefanović“ iz Prijedora, koji su položili ispit zrelosti 1967./1968. godine, okupili su se danas kako bi obilježili jubilej – 50 godina mature. Sastali su se isped Ugostiteljsko-ekonomske škole u čijem sastavu se nekad nalazila Učiteljska škola i uputili do jedne od učionica gdje je održan svečani čas na kojem je prisustvovalo 35 maturanata.

– Vjerujte da se osjećamo kao đaci. Razgalamili se kao djeca, sa hiljadu pitanja i hiljadu odgovora, kao da smo se vratili sa raspusta. Drago nam je svima što smo se okupili, jer život brzo prolazi, a u sjećanju ostaju samo lijepe stvari, kao što su bili naši đački dani – rekao je Ranko Kaurin.

Minutom šutnje odata je počast preminulim učenicima i profesorima ove škole. Ono po čemu se pamti Učiteljska škola iz tog perioda svakako je disciplina, ali i po sjajnim profesorima o kojima svi govore sa velikim poštovanjem i uz poneku suzu.

– U lijepom sjećanju su nam ostali ti dani. Bili smo mladi i puni elana, spremali smo se za život, spremali smo se za rad sa djecom i u tom poslu je većina nas ostala do kraja radnog vijeka. Tada su se u Učiteljsku školu mogli upisati samo učenici sa odličnim uspjehom i morali smo polagati i prijemni ispit iz muzičke kulture, pošto su budući učitelji morali znati pjevati i svirati – rekao je Milenko Vučković.

Generacija maturanata 1968. bila je jedna od najuspješnijih. Iako je postojalo samo pet odjeljenja, bila je to generacija koja je ostavila veliki trag.  – Većina učenika su bili putnici. Iz ove naše generacije iznjedreno je mnogo prosvjetnih radnika, mnogi od njih su doktori nauka, magistri i ugledni građani Republike Srpske – rekla je Brankica Ješić Davidović.

 

Sve je na ovoj proslavi mature teklo po nepisanom pravilu iz njihovog doba – obavljena je prozivka, saslušan pozdravni govor i evocirane su uspomene kada su donošene odluke kuda i kako dalje. Sada kada je sve prošlo, pedesetogodišnjicu mature nekadašnji učenici Učiteljske škole smatraju privilegijom.

M.Stegić

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!