Monitoring kvaliteta vazduha (video)

Predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda danas su u Prijedoru prezentovali rezultate monitoringa kvaliteta vazduha. Automatska stanica za kontinuirano praćenje kvaliteta vazduha, nedavno instalirana na području Hidrometeorološke stanice Prijedor, mjeri osnovne komponente zagađujućih materija u vazduhu. Prekoračenje graničnih vrijednosti zabilježeno je kod suspendovanih čestica, rekla je načelnik Odjeljenja za zaštitu životne sredine u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, Ranka Radić.

– Problem prekoračenja lebdećih čestica imaju veliki evropski gradovi i problem zagađenja vazduha prisutan je u cijelom svijetu. Lebdeće čestice su zabilježene u Banjaluci, Brodu, Sarajevu, Zenici i u svim gradovima BiH. U narednom periodu treba da se djeluje da se te čestice kontrolišu i smanje – rekla je Radićeva.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da građani Prijedora udišu kvalitetan zrak, bez obzira na pojedine parametre, jer takve parametre i mnogo gore, po njegovim riječima, imaju gradovi Srpske i Evrope.

Projekat ”Razvoj kapaciteta za integraciju globalnih klimatskih promjena u politike i odlučivanje o razvoju” koji je prezentovan u Prijedoru, realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Republički hidrometeorološki zavod.

I.P.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!