OBILJEŽENA 76. GODIŠNJICA OD FORMIRANJA PRVE KRAJIŠKE UDARNE BRIGADE (video)

Tradicionalnim narodnim zborom u Lamovitoj obilježena je 76. godišnjica od formiranja Prve krajiške proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade. Kroz ovu brigadu prošlo je više od 17.000 boraca, od kojih je oko 2.200 poginulo.

– Ova brigada koja je prošla kroz sve krajeve bivše Jugoslavije, izuzev Makedonije, i rat završila kod Celja i Maribora, dala je nemjerljiv doprinos opštoj borbi protiv fašizma. Iz ove brigade izašlo je 25 narodnih heroja – rekao je predsjednik prijedorskog SUBNOR-a, Veljko Rodić.

Služen je parastos i položeni vijenci na spomenik poginulim borcima ove brigade i spomenik borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, tokom kojeg je poginulo 16 mještana ovog sela.

– Ovo mjesto je dostojanstvenije od broja ljudi koji dođu da se poklone sjenama poginulih boraca. Ne smijemo da zaboravaljamo tešku prošlost, radi želje za boljom budućnosti, ako to zaboravimo, budućnost nam neće biti blistava – poručio je gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković.

Ova brigada je odlikovana Ordenom narodnog oslobođenja, Ordenom partizanske zvezde i Ordenom bratstva i jedinstva.

Povodom tridesetogodišnjice pobjede nad fašizmom, 21. maja 1975. godine, odlikovana je i Ordenom narodnog heroja.

Program obilježavanja 76. godišnjice od formiranja Prve krajiške proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade, upotpunili su učenici Osnovne škole “Jovan Dučić” iz Lamovite.

M. Stegić

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!