ODRŽAN REVIJALNI KONCERT “CIJELI SVIJET – JEDAN HOR”

Revijom horova „Cijeli svijet – jedan hor“ Grad Prijedor obilježio je večeras Svjetski dan horskog pjevanja. U programu su nastupili horovi osnovne i srednje muzičke škole „Savo Balaban“,  hor Kulturno-umjetničkog društva „Osman Džafić“, Prijedor, te  hor„A vista“  Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Dr Mladen Stojanović“.

– Drugu godinu zaredom učestvujemo na ovoj manifestaciji i sretne smo što možemo da damo svoj doprinos, da prijedorska publika čuje nešto kvalitetno i zanimljivo – rekla je Branka Nastić Marčetić, dirigent ženskog kamernog hora “A vista” koje od prošle godine djeluje u okviru SKUD-a.

Hor KUD-a “Osman Džafić” predstavio se kompozicijama “Karanfile, cvijeće moje” i “Snijeg pade na behar na voće”. Po riječima sekretara Društva Alme Semanić, hor je mješovitog sastava, broji tridesetak članova uglavnom zrelije životne dobi. Dirigenti Vesna Mršić Turudija i Goran Vuleta predvodili su horove osnovne i srednje Muzičke škole “Savo Balaban”. Hor je obavezan nastavni predmet u ovoj školi i postoji od 1955. godine.

– Čast nam je biti dio manifestacije povodom Svjetskog dana horskog pjevanja. Djeca su uvijek raspoložena za nastupe, njima to puno znači. Ovo je ujedno  proba pred naš polugodišnji koncert – rekla je Mršić Turudija pod čijom su dirigentskom palicom osnovci izveli kompoziciju Elvisa Prislija te narodnu pjesmu “Tri djevojke”.

– Rad sa horom srednje muzičke škole veliko je zadovoljstvo, ali i odgovornost za nas, profesore. Valja iznijeti sve to na visokom umjetničkom nivou, što nije jednostavno, ali je i zadovoljstvo veliko kad u tome uspijemo – ističe Goran Vuleta.

Publiku u gradskom pozorištu pozdravio je gradonačelnik Milenko Đaković, podsjetivši na tradiciju horskog pjevanja u Prijedoru, dugu 133 godine, te na činjenicu da se grad, između ostalog, može pohvaliti prestižnim festivalom “Zlatna vila”.

– Već drugu godinu obilježavamo Svjetski dan horskog pjevanja. Prijedor se ponosi svojim horskim pjevanjem, posebno Društvom “Vila” koje baštini ovu tradiciju, a svjedoci smo da se u našim školama takođe razvija horsko pjevanje. Bez obzira što se dešavaju smjene generacija u našim horovima, vjerujem da ćemo sa ovim mladim ljudima i dalje držati korak sa svjetskim horovima koji imaju zaista sjajne melodije i koje smo imali prilike prošle godine da gledamo kad je gostovao Omladinski svjetski hor u Prijedoru – rekao je Đaković.

Cilj revijalnog koncerta „Cijeli svijet – jedan hor“  je popularizacija horskog pjevanja i omogućavanje većeg broja nastupa ovdašnjim horovima. Svjetski dan horskog pjevanja obilježava se druge nedjelje u decembru.

D. S.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!