ODRŽANA 245. GRMEČKA KORIDA (VIDEO)

Po 245. put održana je Grmečka korida. Iako tradicija nalaže da se korida održi na Međeđem brdu, kod Sanskog Mosta u Federaciji, ni ove godine Zavičajno udruženje nije dobilo zeleno svjetlo od MUP-a USK.

“Razlozi su ove godine, prijavilo se jedno udruženje da oda molitvu, počast bošnjačkim žrtvama u ustaškoj vojsci koje je osudio Vojni sud i koje su stradale u Drugom svjetskom ratu. Dakle, ironija je nevjerovatna”, rekao je predsjednik Zavičajnog udruženja “Grmečka kodrida – Međeđe brdo” Neno Dobrijević.

“Od 1772.godine ovo je jedna trdicionalana manifestacija. Ovo je dio istorije, dio kulturnog nasljeđa ovog naroda i sama posjeta govori u prilog tome. Opština Oštra Luka sa finansijski i organizaciono pomaže ovu manifestaciju u prošlosti i tako će biti u budućnosti”, rekao je načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar.

Brisku i Krilonji pripala je čast da otvore 245. Grmečku koridu. Njihov sudar i dizanje prašine u znak nadmoći nad protivnikom gromoglasnim aplauzom je pozdravila publika na Popovića brdu u Oštroj Luci. U prvim redovima bio je Milan Praštalo sa dvojicom unuka.

“Volim vidjeti kako se bikovi bodu, bio sam čoban!, rekao je Milan.

I bračni par Gavranović zdušno je navijao. Kažu došli su da podrže tradiciju i običaje.

“Od djetinjstva volim bikove, moj pokojni otac je držao bikove i to mi je ostalo od djetinjstva, ta ljubav i tako”, rekla je Dušanka Gavranović iz Nove Orlovače kod Prijedora.

Za glavnu nagradu od 2.000 maraka na Popovića brdu takmičilo se 16 bikova. A kada se borbe završe, zboraši će osvježenje potražiti pod šatorima, uz muziku i hladno piće, ali i pečenje.

Zboraši su već dali obećanje da će i sljedeće godine pohoditi Grmečku koridu, bez obzira na mjesto održavanja i uprkos, kako kažu, političkim zabranama. Jer korida je za ovaj kraj, više od običnog narodnog zbora.

izvor: ATV

1 Comment

  1. Митар Бороја

    11. Januara 2018. at 19:02

    ТРК ! Поштовани : Зашто о Грмечкој кориди као нматеријалном културном добру српског народа не пишете ћитилицом?зашто је не одржавате на Међа Брду?Зашто не поштуете Правила Грмечке кориде?
    Доклe Грмечку кориду да представљају људи који незнају разлику између Бака и Бика? Допкле…? Настављајмо! Председник удружења “Грмечка корида” академик Митар Бороја

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!