Otvorena izložba grafika pet meksičkih umjetnica (video)

U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba „Grafičke vizije 5“ na kojoj je predstavljen 31 rad pet meksičkih autorki: Monike Gutieres Martines, Eneide Ernandes Dominges, Itsele Kasimiro Krus, Dijane Morales Galisia i Marte Munjos Aristisabal. Zajedničko im je da sve pripadaju Grafičkom ateljeu „Karlos Olačea“ koji radi u okviru Nacionalne akademije „San Karlos“. Sve su afirmisane umjetnice, relativno mlađe generacije, žive i rade u Meksiku. Ovo je peta u nizu istoimenih izložbi i nastavak je saradnje prijedorskog muzeja i magistra vajarstva Leposave Milošević Sibinović, zahvaljujući kojoj je ovdašnja publika, prošle godine, imala priliku da pogleda izložbu „Grafičke vizije 4“.

– Meksiko ima bogatu grafičku tradiciju. Grafika je u meksičkoj kulturi i društvu imala poseban uticaj, čak i socijalni karakter u revolucionarnim danima. Ovih pet autorki  veoma vješto koristi tradicionalne i savremene grafičke tehnike, kao i njihovo kombinovanje. Samim tim ova izložba, zbog dobrih izvođačkih karakteristika, sa tehničke strane ima pedagoški značaj za mlade ljude koji se interesuju da saznaju nešto više o grafici – rekla je Leposava Milošević Sibinović.

Mr Leposava Milošević Sibinović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić potvrdio je edukativni karakter izložbe „Grafičke vizije 5“, naglasivši da posjetioci mogu na veoma ilustrativan način da se uvjere kako izgledaju sve vrste štampe grafičke tehnike.

– Osim toga, izložba nosi karakteristiku meksičkog podneblja i temperamenta, s tim što je ona za nijansu mirnija od „Grafičkih vizija 4“. Leposava mi je rekla da je razlog tome što na ovoj izložbi, za razliku od prethodne, učestvuje pet žena, a ranije je bilo pet muškaraca – rekao je Radonjić.

Izložba „Grafičke vizije 5“ u Muzeju Kozare će biti otvorena do 29. jula.

D. S.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!