,,Otvorena vrata”: osnovci u posjeti srednjim školama (video)

„Otvorena vrata“ naziv je manifestacije koja, kroz posjetu srednjim školama, nudi učenicima 13 prijedorskih osnovnih škola informacije o odgovarajućim zanimanjima. Jedna od aktivnosti je i obilazak preduzeća i kabineta u kojima se obavlja praktična nastava.

Posjeta Mašinskoj i Elektrotehničkoj školi način je da se budućim srednjoškolcima prezentuje nastavni program i mogućnost praktičnog usavršavanja kroz školovanje. Učenica devetog razreda, Jovana Kevac, kaže da je ovo idealan način da se svršenim osnovcima olakšaju nedoumice prilikom izbora srednje škole.

Jovana Kevac, učenica devetog razreda

– Jako smo neodlučni koju srednju školu upisati, jer je u ponudi mnogo  toga. Treba nam pomoć oko izbora – rekla je Jovana Kevac.

U posjeti srednjim školama bilo je preko 600 učenika devetih razreda.  Prema riječima Valentine Sovilj, predsjednice Aktiva direktora srednjih škola, ovo je jedan od načina da se djeci pomogne da ostanu u svojoj zemlji i da imaju poslove dostojne svog znanja.

– Grad Prijedor i srednje škole Prijedora poznate su po kvalitetnoj praktičnoj nastavi. Devetaci mogu da vide šta se to radi u kabinetima Elektrotehničke, Poljoprivredno-prehrambene, Mašinske i Ugostiteljsko-ekonomske škole. Ovo je prilika da još jednom, zajedno sa svojim roditeljima, razmisle i nadamo se, donesu dobru odluku – rekla je Soviljeva.

Valentine Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola

Milena Gnjatović Simatović, projekt-menadžer, rekla je da su ove aktivnosti kruna dosadašnjeg rada Agencije za ekonomski razvoj ,,PREDA-PD”, a tiču se opremanja školskih kabineta, nabavke opreme, povezivanja sa preduzećima i usklađivanja nastavnih planova i programa.

Milena Gnjatović Simatović, projekt-menadžer

– Nakon svih ovih godina rada, provođenja projekta, možemo reći da su kabineti opremljeni najsavremenijom opremom. Djeca danas imaju priliku, koju nisu imale starije generacije, da se obučavaju na savremenim tehnologijama – rekla je Simatovićeva.

Projekat ,,Otvorena vrata” finansiran je od strane Vlade Švajcarske, kroz program Prilika Plus i ,,Pro-Poso”, a koji je podržan od strane njemačke fondacije ,,Krila nade” i Udruženja ,,Progres” Sarajevo.

I.Pekarić

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!