Otvorene „Zlatne ruke Potkozarja“ (video)

Na Malom gradskom trgu danas je otvorena 12. po redu manifestacija „Zlatne ruke Potkozarja“, čiji je cilj da svake godine na ovom mjestu okupi što veći broj onih koji izrađuju narodne rukotvorine: narodne umjetnike, udruženja i kulturno-umjetnička društva koja se bave očuvanjem naše tradicije i običaja.

Svoje eksponate je izložilo pet radionica, četiri udruženja i 34 pojedinca. Manifestaciju je zvanično otvorio zamjenik gradonačelnika, Aleksandar Miljuš.

– Ova manifestacija je u našem gradu postala tradicionalna. Ponosni smo na sve izlagače koji od zaborava čuvaju naše običaje, a svi oni koji dođu na Mali gradski trg, moći će mnogo toga da vide – dodao je Miljuš.

Kao i svake godine, članice Kola srpskih sestara izložile su svoje rukotvorine. – Čast nam je što smo dio ove manifestacije. Na jednom štandu smo izložili naše rukotvorine i tradicionalni vez, a ono što ove godine možete vidjeti kod nas je i Zmijanjski vez – rekla je predsjednik Kola srpskih sestara, Jadranka Mijić.

“Zlatne ruke Potkozarja” imaju izložbeno-prodajni karakter. Direktor Turističke organizacije Prijedor Amira Ganić rekla je da će i ove godine stručna komisija izabrati najoriginalniji eksponat i najljepše uređen štand.

Za najuspješnije su objezbijeđene novčane nagrade, pa će najoriginalniji eksponat biti nagrađen sa 250 KM, drugo mjesto sa 150 KM i 100 KM za treće mjesto, a najljepše uređen štand sa 100 KM.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su članovi KUD-a “Kozara” iz Čirkin Polja i članovi Udruženja za očuvanje tradicije. Zatvaranje Manifestacije je sutra u 20.00 časova. “Zlatne ruke Potkozarja” dio su “Prijedorskog kulturnog ljeta”.

M. Stegić

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!