PROJEKTI EKONOMSKE POLITIKE DAJU REZULTATE

 

Zahvaljući republičkim i lokalnim projektima ekonomske politike, u 2018. postignuti su najbolji rezultati u oblasti zapošljavanja u posljednjih 12 godina, podaci su Zavoda za zapošljavanje, Filijale Prijedor. Projekti iz oblasti zapošljavanja bili su usmjereni na određene kategorije: mlade ljude, demobilisane borce, ratne vojne invalide i djecu poginulih boraca, rekao je Zdravko Suvajac, rukovodilac Flijale Prijedor Zavoda za zapošljavanje.

– Trenutno imamo u realizaciji završni start-ap projekat vrijednosti dva miliona evra, koji finansira Zavod za zapošljavanje, a Vlada Srbije participira sa nekih miliona evra. Projekat se odnosi na samozapošljavanje odnosno pokretanje vlastitog biznisa mladih nezaposlenih lica do 35 godina starosti koji su aktivni tražioci posla – ističe Suvajac.

Riječ je o iznosima od 20 do 50 hiljada KM, a na adresu Zavoda već je stiglo 14 aplikacija.

–  Zahvaljujući aktuelnoj politici Vlade RS i Grada Prijedora, izdvajanjem respektabilnih sredstava za zapošljavanje, mi smo imali, zaključno sa 31.12.2018. godine, oko pet hiljada zaposlenih aktivnih tražilaca posla na nivou regije, što je za 2 posto više nego prošle godine. Što se tiče Prijedora, zaposleno je 3054 aktivnih tražilaca posla – napominje Zdravko Suvajac.

Dodaje da je najveće zapošljavanje u oblasti rudarstva, građevine, tekstila, kože i obuće, mašinske industrije i drvoprerade. Deficitarna su zanimanja: elektroinžinjeri, mašinski, hidroinženjeri, defektolozi i logopedi, profesori njemačkog jezika, bibliotekari, optičari, obućari, krojači, obrađivači stakla, kovači i varioci. Primjetan je trend odlaska radne snage u zapadne zemlje, pogotovo u pograničnim opštinama poput Kozarske Dubice i Novog Grada, napominju u Zavodu.

D.S.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!