Promovisana knjiga o istoriji školstva u Prijedoru (video)

„Školstvo Prijedora kroz istoriju“, naziv je knjige Prijedorčanina Dragomira Rade Šurlana, koja je večeras promovisana u organizaciji Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“. Šurlan je obuhvatio period od 1835. do 1945. godine. Zbog zdravstvenih problema, autor nije mogao da prisustvuje promociji, ali je njegov sin Rade Šurlan naglasio da je njegov otac cijeli svoj život posvetio ovom djelu.

– On je radio skoro 40 godina u prosvjeti. Odlaskom u penziju, otkrio je još jedan svoj talenat, a to je sklonost ka pisanju. Odlučio je da napiše istorijsko djelo o školstvu na području grada Prijedora do Drugog svjetskog rata – rekao je Šurlan.

„Školstvo Prijedora kroz istoriju“ je jedno lijepo svjedočanstvo o razvoju školstva, kada Prijedor još nije ni postojao: od prvih početaka za vrijeme turske vladavine, mekteba, medresa pa do osnivanja Prve srpske osnovne škole, 1835. godine, zatim Državne škole u čijoj zgradi se danas nalazi Muzej Kozare, gdje je promovisana ova knjiga, rekao je jedan od recenzenata, Milenko Radivojac.

– Oduševila me Šurlanova istrajnost, jer on je na ovoj knjizi radio 15 godina. Na vidjelo je iznio sve škole: kad su se pojavile, ko su bili prvi učitelji za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, Kraljevine SHS, za vrijeme Drugog svjetskog rata, sve do 1945. godine. Sve to popraćeno je brojnim fotografijama i podacima, dižući učitelja na pijedestal kome se svi trebamo  pokloniti – izjavio je Radivojac.

Promociji je prisustvovao i drugi recenzent, Pero Gvero, koji je svoj osvrt na ovu knjigu naslovio „Učiteljima s poštovanjem i ljubavlju“.

– Zaista je Šurlan podigao spomenik, tvrđi i veći od kamena, našim učiteljima koji su u ono vrijeme radili u veoma teškim uslovima – smatra Gvero.

Šurlan iza sebe ima objavljenu zbirku poezije. Knjiga „Školstvo Prijedora kroz istoriju“ predstavlja četvrti izdavački poduhvat prijedorske biblioteke. Po riječima direktorice Mare Ećim, sredstva je obezbijedio Grad Prijedor. U kulturno-umjetničkom dijelu programa, na promociji je nastupila etno-grupa SKUD-a “Dr Mladen Stojanović”.

D. S.

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!