Prva SDS: „NE“ prekrajanju Dejtona (video)

– Svjedoci smo tvrdnji o uplitanju stranog faktora u naše unutrašnje odnose, ali i toga da se BiH iznova nalazi na postkonfliktnom raskršću, što ovim izborima, posebno u dejtonskom i državotvornom smislu, daje sudbonosan značaj – izjavio je večeras Slobodan Đ. Bijelić, nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH u Izbornoj jedinici 1, na centralnoj tribini Prve Srpske demokratske stranke u Prijedoru.

– Naša je namjera da dejtonsku BiH vratimo izvornim principima Dejtonskog sporazuma – dodao je Bijelić i naglasio da se Prva SDS odlučno protivi revidiranju, prekrajanju i obesmišljavanju Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Republike Srpske.

– Mi smo radi da gradimo jedno tolerantno društvo u državnoj zajednici, kako je zamišljena BiH – precizirao je Bijelić.

– Prva SDS ima provjerene kandidate i za predsjednika RS i za Predsjedništvo BiH, ali se njihov glas malo čuje u medijima – ocijenio je Zdravko Jović, nosilac liste Prve SDS za Narodnu skupštinu RS u Izbornoj jedinici 1, koji smatra da sadašnji SDS nije ni blijeda sjenka nekadašnjeg patriotskog i državotvornog pokreta koji je godinama, kako ističe, gubio i na članstvu i na uticaju.

– Stoga smo se odlučili da ponovo aktiviramo tu staru stranku i ideologiju, jer smo ponosni na taj period i njegov istorijski značaj, pogotovo zbog činjenice da je stvaranjem Republike Srpske stvorena srpska država zapadno od Drine – rekao je Jović koji će se, ako bude izabran, posebno zalagati za razvoj ekonomije i privrednog sektora.

–  Ekonomija ili privreda je kod nas stavljena na zadnje mjesto. Uglavnom je to bilo pričam ti priču, danas ovo, prekosutra ono, a kad sve saberete, samo laži i prevare – zaključio je Jović.

Riječi kritike, na centralnoj tribini Prve SDS u Prijedoru, čule su se i iz usta Gojka Kličkovića, kandidata ove stranke za srpskog člana Predsjedništva BiH, koji je poručio da je Republika Srpska u dosad najlošijem položaju otkad postoji BiH.

– Mi smo samo korak od utapanja u jedinstvenu BiH i to zahvaljujući ovim našim članovima Predsjedništva dosad, počevši od Krajišnika, završno sa Ivanićem. Posebno ovih zadnjih nekoliko mandata je zadalo strašan udarac Republici Srpskoj, jer smo izgubili sve prerogative koje smo imali da bi mogli da postanemo samostalna država – naveo je Kličković.

Kličković je, pored ostalog, progovorio i o migrantskoj krizi koja, prema njegovim riječima, nije ništa drugo do ciljani projekat i faktor promjene demografske strukture BiH na štetu Srba.

R. Rečević

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!