PRVA TOLERANCIJA: Sporazum za kampanju bez govora mržnje

Sporazum o poštivanju izbornog i etičkog kodeksa za političke kandidate i partije koje učestvuju na Opštim izborima 2018. danas je potpisalo 12 političkih partija iz Prijedora. Inicijator potpisivanja ovog sporazuma je Koalicija „Prva tolerancija“, a cilj je da se tokom kampanje poštuju načela fer i korektne političke komunikacije među političkim subjektima.

– Želja nam je da politički kandidati u kampanji ne koriste govor mržnje, da nikoga ne diskriminišu po vjerskoj, nacionalnoj, političkoj ili drugim osnovama. Dakle, da se fokusiraju na svoje političke ciljeve i pridržavaju nekih uobičajenih standarda kad je kampanja u pitanju – poručio je koordinator „Prve tolerancije“, Aleksandar Drakulić.

On je dodao da ovaj dokument nije obavezujući, već je izraz dobre volje političkih aktera da će poštovati njegove odredbe. U prijedorskom NDP-u ne očekuju da bi se način političke komunikacije mogao promijeniti u značajnoj mjeri, ali vjeruju da su ovakve aktivnosti korak u pravom smjeru.

– Dok god se o nečemu priča, postoji onaj mali promil šanse da će doći do nekog pomjeranja, da će u nekim ljudima proraditi svijest. I zato ovo treba podržati – rekao je Dragan Dragojević, kandidat ove stranke za poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Da je promjena u odnosu na prethodne kampanje potrebna, smatra i Azra Pašalić, predsjednik Regionalnog odbora PDA Prijedor.

– Treba nam poštena borba, da svako dobije onoliko glasova koliko im pripada. Zato nam je potreban ovaj kodeks ponašanja. Mislim da ćemo uspjeti da ga se pridržavamo, jer vjerujem u iskrene namjere ljudi koji su ga potpisali – navela je Pašalićeva.

Azra Pašalić, predsjednik Regionalnog odbora PDA Prijedor

Sporazum su potpisali PDP, US, SDS, PDA, Nezavisni blok, DNS, Prva SDS, SzBiH, NDP, SP, SNSD i SDA. Ovaj sporazum je nastavak aktivnosti „Prve tolerancije“ na unapređenju bezbjednosti i tolerancije u lokalnoj zajednici. Koalicija okuplja brojna udruženja i pojedince, a osnovana je uz podršku OEBS-a u BiH.

Z.J.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!