Publikacija o istaknutim istorijskim ličnostima (video)

U Prijedoru je večeras promovisana publikacija “Moj grad, grad kulturnog nasljeđa”, koju je pripremila neformalna grupa mladih „Alternativa“, a nastala je kao rezultat istraživanja koje su mladi obavili prošle godine, na radionici u okviru projekta “Balkanska regionalna platforma za učešće i dijalog mladih“. Publikacija sadrži podatke o istorijskim ličnostima Prijedora, koje su ostavile traga u razvoju kulturnog života i društva u cjelini. Svoje mjesto u publikaciji “Moj grad, grad kulturnog nasljeđa” našli su poznati slikari Todor Švrakić i Pero Popović, pisci Gojko Banović i Mladen Oljača, braća Mladen i Sreten Stojanović, istaknute ličnosti iz NOB-a Esad Midžić, Osman Džafić, Mira Cikota. Nije zaboravljena ni Prva partizanska avijacija te Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo „Vila“.

– Nije bilo nimalo lako prikupiti podatke i bili smo iznenađeni da nema više informacija o tako značajnim ličnostima. Istraživali smo njihove biografije, a osim interneta, pomogli su nam i kompetentni sagovornici iz lokalne zajednice – objasnila je predstavnik “Alternative”, Božana Tintor.

– Mladi ljudi su se sami pokrenuli, aktivirali u očuvanju istorije svog grada. Aplicirali su sa projektom i dobili potrebna sredstva za štampanje publikacije – rekla je Maja Kos, koja je bila organizator tromjesečne radionice na kojoj su mladi pripremali tekstove o znamenitim ličnostima Prijedora.

Izdavač publikacije je Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”, a štampana je sredstvima Fonda za mlade, koji je oformljen 2016. godine, kao plod saradnje Grada Prijedora i Agencije lokalne demokratije u sklopu projekta “Balkanska regionalna platforma za učešće i dijalog mladih”.

D. S.

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!