Rekonstrukcija društvenog doma u Čarakovu (video)

Dom u Čarakovu bio je poptuno devastiran, a ozbiljnijih pokušaja da se objekat dovede u red od 1998. godine nije bilo, priča predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice Mithet Musić. Te godine su mještani svojim sredstvima nešto radili, ali tek prije godinu dana pokrenuta je ozbiljna inicijativa da se krene u rekonstrukciju doma. Gradska uprava izašla im je u susret, i za te potrebe odobreno je 220.000 KM.

– Ostalo nam je još nekoliko prostorija koje nisu ušle u prvobitni plan rekonstrukcije, ali gradonačelnik je odobrio dodatna sredstva i za te radove – dodao je Musić, koji se zahvalio gradonačelniku Milenku Đakoviću na razumijevanju. Radovi teku planiranom dinamikom, a u Čarakovu već imaju ideju kako da se dom iskoristi i za turističke svrhe, te da se tako stvore sredstva za održavanje objekta.

– Mi imamo dio doma sa tri sobe, kuhinjom, kupatilom i prostorijom za sastanke. Razmišljamo da se to iskoristi kao prenoćište u turističke svrhe, ili nekakve druge namjene – kaže Musić. U ovom naselju nadaju se da će završetkom doma pokrenuti i društveni život. Ovdje već djeluje Udruženje žena „Mladost“, a za očekivati je da ovo postane mjesto okupljanja naroda, jer, kako kažu, dok je dom bio ruševina imali su želju da se druže, ali nisu imali gdje.

– Ne mora nas biti 500 da dom bude pun. On se može iskoristiti za razne svrhe, druženja, proslave i predavanja. Nismo imali gdje doći, a sad imamo. I vrata su otvorena za sve, ko god nam se najavi, dobro nam došao – poručuje Musić.

Z.J.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!