Selak promovisao dva romana (video)

Stevo Selak, banjalučki pisac i vajar, u srijedu je, u organizaciji Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“, promovisao romane  „Život Jovanov“ i „Kurva“. Pojašnjava da je „Život Jovanov“ istinita priča o stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom i poslјednjem ratu.

– Moj otac Jovan bio je u svim logorima: Jasenovcu, Mlaki, Staroj Gradišci… On ima 84 godine i veoma težak život iza sebe. Knjiga govori o tome kako je, uprkos svemu što je preživio, ostao dobar  čovjek, koji nema nimalo zla u sebi. Tako da je to fantastična knjiga – kaže Selak.

Za drugu knjigu, provokativnog naziva „Kurva“, tvrdi da je čitaoci smatraju njegovim najbolјim djelom. Ona govori o pokvarenosti lјudi i teškoćama preživlјavanja, borbi za život, ali isto tako dokazuje postojanje Boga.

– Knjiga sadrži neke istorijske činjenice koje lјudi nisu mogli da znaju, a ja ih znam, jer sam malo drugačiji. To je i lјubavni i istorijski roman, protkan teorijom zavjere. U krajnjem, on govori o reinkarnaciji, o tome da nikad niko neće umrijeti. Lično, meni je to i najdraža knjiga – kaže Selak koji tvrdi da je preživio tri kliničke smrti.

Osim što je pisac, Selak je i vajar koji je napravio devet kipova: od Melanije do Donalda Trampa, Putina i, kao poslјednji, po narudžbi, statuu švedske princeze Viktorije. Svoj rad Selak će, od decembra, nastaviti u Nјemačkoj, jer tvrdi da ponudu nije mogao odbiti. Kako kaže, Nijemci su ga prihvatili objeručke, onakvog kakav jeste.

– Selak je interesantan sagovornik koji nudi malo drugačije viđenje i drugačiju promociju knjige. Drago nam je da ga ponovo dočekujemo. Stevo se ovdje osjeća kao kod kuće – kaže Mara Ećim, direktor NB „Ćirilo i Metodije“. U srijedu, 14. novembra, čitalačkoj publici će se predstaviti Angelina Petrović, a 28. novembra reper, novinar i profesor književnosti Marko Šelić Marčelo.

M. Z.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!