Trinaesto po redu petrovdansko okupljanje mještana Lužana (video)

Prije rata selo Lužani, smješteno u dolini rijeke Sane,  brojalo je skoro 60 domaćinstava i oko 200 stanovnika. A onda je rat učinio svoje. Danas je pusto i u njemu žive samo dvije porodice. Svakog prvog vikenda poslije Petrovdana, Lužani ožive. U njega stignu njegovi bivši mještani, rasuti po bijelom svijetu.

Milorad Praća

Među njima i Milorad Praća koji je tokom rata izbjegao u Sremske Karlovce. – Dolazimo tako koliko puta godišnje možemo. Na ovaj skup redovno stižemo, kako bi obišli groblja, a potom se sreli sa rodbinom, prijateljima, komšijama kako se ne bi zaboravili – rekao je Praća. Milena i Radivoje Kondić svake godine imaju ulogu domaćina petrovdanskog okupljanja Lužana. U rodno selo su se vratili poslije rata. Bave se plasteničkom proizvodnjom, od koje i žive.  Kažu da im je u Lužanima  lijepo, a bilo bi ljepše da ima više povratnika. – Danas u selu imaju samo nas dvije porodice, odnosno četiri stanovnika. Suprug i ja i dvojica braće Stojanovića. Kada se okupe onda se sjetim kako je ovdje bilo živo, kada nas je bilo pedeset puta više – priča nam Milena. Ova vrijedna domaćica ove godine ima izuzetno dobar rod paradajza kojeg prodaje na pijaci u Sanskom Mostu, zajedno sa ostalim povrćem takođe iz vlastite proizvodnje.

Duje Milanko

Mnogi tvrde da ovog skupa ne bi bilo i da se ovoliko dugo ne bi održao da cijelu organizaciju okupljanja ne vodi Duje Milanko , takođe bivši mještanin ovog sela.

– Mnogi kažu da će se tradicija ugasiti kad ja ne budem mogao ovo organizovati. Ja sam siguran da neće, jer ima ovdje mnogo mladih ljudi koji se uključuju u organizaciju posla. Koji ovo rade sa srcem. Čak i oni najmlađi, koji nisu ni rođeni u Lužanima  svoje roditelje podsjećaju na dolazak ovamo jer su naučili da svako ljeto provedu poneki dan u rodnom kraju svojih roditelja – kaže Duje.

Da bi se održao kontinuitet godišnjeg okupljanja porognanih Lužana na svakom skupu se prikupljaju doborovoljna sredstva za organizaciju idućeg skupa. Naravno ovaj skup podržavaju i pojedini  privrednici iz Prijedora, koji nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa ovim selom izuzev redovnog godišnjeg druženja sa dobrim ljudima iz doline Sane.

P.Š.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!