Trodnevno Svetkovanje o Ognjenoj Mariji (video)

Tradicionalna manifestacija “Svetkovanje o Ognjenoj Mariji” biće održana od 28. do 30. jula u Brezičanima u organizaciji Kulturno-umjetničkog  društva “Milan Egić”. Tokom trodnevnog svetkovanja slave sela i hrama biće održano “Veče tamburice Novaka Savanovića”, veče folklora i degustacija vrhunskih vina.

Pored domaćina, učestvovaće devet orkestara iz Rumunije, Srbije i Hrvatske, tri folklorne grupe i dvije vokalne grupe. Od ove godine, organizatori se mogu pohvaliti međunarodnim karakterom Svetkovanja o Ognjenoj Mariji. U Organizacioni odbor, na čijem čelu se nalazi gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, uključen je dio članova Evropske asocijacije tamburaških orkestara iz Banjaluke.

U subotu, 28. jula, u 20 časova kod doma u Brezičanima na otvorenoj bini počeće Međunarodni festival tamburaških orkestara uz promociju poznatih vinarija iz regiona. U nedjelju, 29. jula, od 11 do 12 časova, biće održana Škola tambure u Osnovnoj školi “Jovan Cvijić” u Brezičanima, a predavači će biti predstavnici Tamburaškog centra “Tamburatorijum” iz Pančeva. Naveče u 20 časova biće održano Veče folklornog stvaralaštva kod crkve u Brezičanima.

U ponedjeljak, 30. jula, na samu Ognjenu Mariju, biće služena sveta liturgija sa litijom u 9 časova. Koncert vokalnih grupa najavljen je za 11 časova, a slavski ručak u podne. Svetkovanje o Ognjenoj Mariji u Brezičanima, dio je “Prijedorskog kulturnog ljeta”.

D. S.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!