„Veče kulturnog stvaralaštva“ u Bistrici

Četvrta ovosezonska manifestacija „Veče kulturnog stvaralaštva“ održana je u prepunom Društvenom domu u Bistrici. Za mještane ovoga kraja i njihove goste, priređen je bogat kulturno-umjetnički program. Srećni su bili domaćini, jer su imali priliku da u svom Društvenom domu okupe brojne mještane i goste iz susjednih sela.

– Ovo druženje nam je dobro došlo u zimskim danima. Da se svi okupimo kao u stara dobra vremena. Naše selo i dalje živi, možemo se pohvaliti da imamo dosta omladine, studiraju u Prijedoru i Banjoj Luci, ali se vraćaju svome selu – rekao je predsjednik SMZ Bistrica, Milorad Mamić.

Jerej Igor Marić, paroh bistrički, rekao je da je ovo selo poznato po brojnim manifestacijama kako duhovnim, tako i društvenim.

– Već 10. marta, pored naše crkve organizujemo 13. Kozarske poklade, koje za cilj imaju očuvanje i njegovanje tradicije Vaskršnjih poklada. Iz godine u godinu sve je veći broj posjetilaca, a tako očekujemo i ove godine – dodao je Marić.

U programu su učestvovali: pjevači, recitatori, glumci i plesači, učenici OŠ „Jovan Dučić“ Gornja Lamovita – Područno odjeljenje Bistrica, Folklorna sekcija „Bistrica-Verići“, učenici Muzičke škole „Savo Balaban“ Prijedor – Područno odjeljenje Omarska, glumci Dramskog studija „Živko Desnica“, izvorne grupe i narodni umjetnici.

– Naša škola rado je pristala da bude dio ove manifestacije. Ovo je prilika da naši učenici pokažu šta su to sve naučili na vannastavnim aktivnostima. Nekada su to bila prela i sjela, a danas su to „Večeri kulturnog stvaralaštva“ – rekao je direktor OŠ „Jovan Dučić“ Gornja Lamovita, Marinko Vučkovac.

Sa njima se družio i zamjenik gradonačelnika Aleksandar Miljuš.

– Ovo je povod da se okupimo u jednoj od najudaljenijih i zasigurno kulturno najbogatijih mjesnih zajednica. Kako starijima, i mladima je ovo prilika da pokažu kako njeguju svoju tradiciju i običaje – rekao je Miljuš.

Cilj manifestacije je da „vrati“ kulturne sadržaje u seoske društvene domove, koji su u proteklih desetak godina u značajnom broju rekonstruisani. Pokrovitelj je Grad Prijedor, a organizaciju su pomogli prijatelji „Autotransport Prijedor“, Tvornica keksa “MIRA”, članica KRAŠ grupe i medijski pokrovitelj IPC „Kozarski vjesnik”.

M. Šodić

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!