„Veče kulturnog stvaralaštva“ u Srednjoj Lamovitoj

U prepunoj sali Društvenog doma u Srednjoj Lamovitoj, održano je „Veče kulturnog stvaralaštva“. Za mještane ovoga kraja i njihove goste, priređen je bogat kulturno-umjetnički program.

Pred brojnom publikom nastupili su učenici OŠ “Vuk Karadžić” Omarska – Područno odjeljenje Srednja Lamovita, koje broji 16 đaka. – Ovo je za njih posebno iskustvo, jer smo mala škola i nemamo tako često priliku da predstavimo svoj rad, a ovaj put smo predstavili sve ono što radimo za vrijeme vannastavnih aktivnosti – rekla je učiteljica, Mirjana Gavranović.Pored učenika, predstavili su se i folklorni ansambl, orkestar i vokalni solisti KUD-a “Omarska”, učenici Muzičke škole “Savo Balaban”, glumci Dramskog studija “Živko Desnica”, izvorne grupe, te narodni umjetnici. – Folklor igram već dvije godine. Imam puno drugara, a i živim na selu, pa mi se sviđaju narodni običaji – rekao je devetogodišnji Mihajlo Piljić, iz KUD-a “Omarska”.

Bila je ovo prilika da se mještani Srednje Lamovite i susjednih sela ponovo okupe u Društvenom domu, kao u dobra stara vremena, a vrijedne domaćice pripremile su ukusna tradicionalna jela. – Pamtim dane kada su se ovdje u Domu priređivale priredbe. Danas je toga sve manje, ali ipak nam je drago što smo se zahvljujući ovoj manifestaciji ponovo okupili – rekla je Milka Gavranović (83), koja je izložila svoje ručne radove koje hekla i plete bez naočara.

Prisutnima se predstavio i student Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, Milan Panić, mještanin ovog sela. – Ovo je izuzetna prilika da predstavimo svoje običaje i sve ono što jedno selo može da ponudi. Na taj način dajemo doprinos očuvanju naše tradicije, zato mi je izuzetno drago što sam dio ove manifestacije – rekao je Panić.

Sa mještanima Srednje Lamovite se družio i Aleksandar Miljuš, zamjenik gradonačelnika Prijedora. Pokrovitelj manifestacije je Grad Prijedor, medijski pokrovitelj IPC „Kozarski vjesnik“. Prijatelji manifestacije su „Autotransport “ Prijedor i Tvornica keksa i vafla “Mira”, članica “Kraš” grupe.

 

M.Šodić

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!