Zbrku oko naziva ulica rješava adresni registar (video)

U posljednjih 30 godina, mnoge prijedorske ulice promijenile su nazive ili dobile nove, no to nije pratilo promjenu kućnih brojeva, pa je, samim tim,  takav ulični sistem postao nefunkcionalan. Rješenje je adresni registar o kućnim brojevima, nazivima ulica, trgova… Grad Prijedor je, zajedno sa ostalim lokalnim zajednicama, potpisnik Sporazuma o uspostavi adresnog registra. U njemu se već nalaze Aerodromsko naselje i Stari Grad, a ovih dana i u Tukovima se postavljaju table s nazivima ulica i kućnim brojevima. To, po riječima Silvane Jojić, samostalnog stručnog saradnika za uspostavu i vođenje lokalnog adresnog registra, znači da ni jedna kuća više neće imati adresu bb.

Silvana Jojić

U skladu s odlukom o određivanju i obilježavanju imena naselja, ulica i trgova i označavanju zgrada brojevima, vlasnici, korisnici ili zajednice dužni su omogućiti postavljanje tablice s kućnim brojem. Takođe je zabranjeno svako neovlašteno postavljanje ili skidanje tablica sa kućnim brojevima.

Prije ulaska timova u svako naseljeno mjesto, predstavnici Gradske uprave blagovremeno će informisati građane putem regionalnih kancelarija ili savjeta mjesnih zajednica. Prijedor ima 527 ulica.

M. Z.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!