13.8 C
Prijedor
Četvrtak, 23 Marta, 2023

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE JASENOVCA I DONJE GRADINE

Najnovije vijesti


U Spomen-području „Donja Gradina“ juče je obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac. Parastos za nevino stradale služio je patrijarh srpski Irinej, a vijence su položili preživjeli logoraši, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić i brojne druge delegacije. Brnabićeva je najavila ulaganja u izgradnju Memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, koji će zajedničkim sredstvima graditi vlade Srpske i Srbije, kako se ne bi zaboravio zločin i strahote kroz koje je prošao srpski narod.

– Decenijama su i razni ljudi i sistemi pokušavali da zataškaju činjenice o masovnosti i svireposti jasenovačkog sistema ustaških koncentracionih logora. Radilo se to u ime ideje bratstva i jedinstva, kada se o Jasenovcu moralo mnogo više da uči i da se uđe u srž te neshvatljive mržnje – poručila je ona. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, rekao je da je cilj Nezavisne Države Hrvatske bio nestanak Srba sa ovih prostora. Smrti, i to one najmonstruoznije, nisu bila pošteđena ni djeca i zato srpski narod ne može zaboraviti, a ni oprostiti svirepi zločin.

– Bez obzira što nas vjera poziva na oprost, nemoguće je u našim srcima naći mjesta za ustaše koje su masovno pobile naš narod. Ono što je važno jeste da je ovo stratište ostalo na teritoriji Republike Srpske, jer sada imamo priliku da doprinesemo obilježavanju Dana sjećanja na žrtve – dodao je Dodik.

Donja Gradina je stradalničko i sveto mjesto, kaže predsjednik Republike Srpske, Željka Cvijanović. Zemlja je ovdje krvlju natopljena, a tišina glasno opominje da ne smijemo zaboraviti stradale.

– Ja sam zahvalna što će dvije vlade ovdje graditi Memorijalni kompleks, koji će služiti kolektivnom pamćenju, ali i kao opomena budućim generacijama da se ovo nikada ne smije ponoviti.

U Jasenovcu i njegovom najvećem stratištu, Donjoj Gradini, od avgusta 1942. do aprila 1945. godine stradalo 700.000 Srba, Jevreja i Roma.

B.D.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!