Polaganjem vijenaca i služenjem pomena, u Prijedoru je danas obilježeno 27 godina od pogibije dvadesetogodišnjeg policajca Radenka Đape, prve žrtve u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Vijence su kod spomen-ploče u Kozarskoj ulici položili članovi Radenkove porodice, prijatelji, članovi boračkih organizacija i drugih udruženja. Vladimir Bojanić, Radenkov komšija, priča da je on bio izuzetno pošten i vrijedan mladić, koji tog dana, dok se spremao za posao, ni slutio nije šta ga čeka.

– On nam nedostaje, jer je bio mlad momak, pun života, a uzeli su mu život da bi oni osvojili Prijedor – rekao je Bojanić.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Zdravka Karlica, i ovaj put je poručila da je najžalosnije to što za ovaj zločin niko nije odgovarao, te da je i više nego jasno da su prve žrtve u Prijedoru bili Srbi.

– I otac mu je umro prije dva mjeseca i nikada nije saznao ko mu je tako mučki sina ubio. Zaista žalosno – istakla je Karlica.

Da pravda nije zadovoljena, smatra i Slaviša Kneginjić, potpredsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. Prema njegovim riječima, pucanjem u Radenka Đapu, pucano je u mir u Prijedoru, jer je taj nemili događaj označio početak rata u gradu na Sani.

– I dan-danas Tužilaštvo nije pokrenulo ništa da rasvijetli ovaj događaj, da se vidi ko je počeo rat u Prijedoru – kaže Kneginjić.

Radenko Đapa ubijen je u noći  između 30. aprila i 1. maja  1992. godine.

B.D.

PrethodniTreća revija dječijeg horskog pjevanja „Mala vila“ 7. i 8. maja u Pozorištu Prijedor 
SlijedećiPROGRAM OBILJEŽAVANJA 9. MAJA, DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM