Iz prijedorskog „Cromex-a“ stiže rješenje koje bi trebalo da olakša život vozačima kojima je potrebna pomoć na putu. Radi se o inovativnom sistemu za vuču vozila, koji je rezultat domaće pameti. O čemu se tačno radi pojasnio je Enes Pehlić, direktor „Cromex-a“.

Enes Pehlić, direktor „Cromex-a“

– Naš tim inžinjera i radnika uvijek radi na nekim inovacijama. Mogućnosti naše firme su velike, pa nam to daje prostor za nešto novo. U ovom slučaju radi se o rudi za šlepanje, nosivosi do 2.800 kg. To je naš patent evidentiran od strane Instituta za intelektualno vlasništvo BiH – rekao je Pehlić, dodavši da je atest rađen u Beogradu i Zagrebu i da su tom prilikom zabilježeni izuzetni rezultati.

Prednosti u odnosu na klasično uže za vuču su mnoge, počevši od praktičnosti pa do onog što je najvažnije, a to je bezbjednost učesnika u saobraćaju.

– Kad šlepate sajlom mnogo je problema. Uvijek može doći do sudara, što zbog neiskustva vozača, što zbog kočenja. Sa rudom je to u velikoj mjeri spriječeno. A tu je i brzina montiranja, i kada se svi segmenti pogledaju, može se reći da je to prav stvar koju treba imati u automobilu – naveo je Pehlić.

Pored domaćeg tržišta u planu je i osvajanje inostranih, za šta pregovori uveliko traju. A u preduzeću koje trenutno upošljava 40  većinom mlađih radnika, koji rade savremenim metodama na modernim mašinama, mogu se očekivati i neka nova inovativna rješenja.

Z. J.

foto: Giga