6.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

25 GODIŠNJICA OD ZLOČINA U „KERATERMU“ (FOTO+VIDEO)

Najnovije vijesti

Porodice ubijenih, preživjeli logoraši, prijatelji i komšije danas su u organizaciji Regionalnog Saveza logoraša regije Banjaluka, Udruženja logoraša iz Prijedora i Kozarca, obilježili 25. godišnjicu od zločina u bivšem logoru „Keraterm“ u kojem je u samo jednoj noći, između 23 i 24 jula 92. godine  ubijeno između 160 i 200 civila.

U Keratermu je od maja do avgusta 92. godine bilo zatočeno oko 3.000 civila nesrpske nacionalnosti. Ubijen je 371 logoraš. Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, rekao je“ da danas prije svega odaju počast žrtvama, kako „Keraterma“, tako i svim žrtvama u Bosni i Hercegovini.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH

“Kultura sjećanja mora biti jača od kulture zaborava“, naglasio je Mešković. U krugu bivšeg logora postavljena je i umjetnička instalacija „Prijedor 92“, rad mlade prijedorske umjetnice Anite Zečić koja je svojim diplomskim radom još jednom željela podsjetiti na civilne žrtve Prijedora, njih 3176. Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog saveza logoraša regije Banjaluka  naglasio je „ da žrtve nisu zaboravljene“.

Za „Keratrem“ je do sada izrečeno devet presuda, sedam pred Haškim Tribunalnom i dvije pred SUD-om BiH-a.

KV

foto: Giga