Četvrtak, 25. Aprila 2024.
4.8 C
Prijedor

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA NASTALIH NA LIKOVNOJ KOLONIJI “SRETEN STOJANOVIĆ”

NAJNOVIJE VIJESTI

U Muzeju Kozare sinoć je otvorena izložba slika nastalih na 13. Likovnoj koloniji “Sreten Stojanović”, koja je u avgustu održana na Mrakovici. Na koloniji je učestvovalo osam umjetnika iz Slovenije. Selektor, Janko Orač, tvrdi da su im prirodne ljepote Kozare, ali i njena istorija bili izuzetno inspirativni, te da iz Prijedora nose samo lijepe uspomene.

– Neke kolege su malo više konkretnih motiva ubacili unutra, a neki smo malo više prednosti dali apstrakciji. Ipak, svima nam je bila vodilja i inspiracija mjesto na kojem smo bili. Bili smo oduševljeni ambijentom, a inspirisala nas je i istorija – dodao je on.

Iako su neki od učesnika kolonije po prvi put boravili u Prijedoru i na Kozari, za kratko vrijeme upoznali su se sa kulturnom i istorijom ovih prostora i na svojim umjetničkim djelima prikazali kako su oni sve to doživjeli, kaže Milica Tošić, likovni kritičar.

– Njihovi utisci su prijatni. Imali su izuzetnu inspiraciju, prije svega mislim na spomenik na Kozari, zatim tu je tragična istorija Kozare. Ono što je posebno interesantno jeste da su koristili klasične tehnike, a to su slikanje na platnu, akril i ulje – rekla je Tošićeva.

Izbor selektora kolonije jedna je od najznačajnijih stvari, a ove godine nije bilo greške, smatra direktor Muzeja Kozare, Zoran Radonjić. To se, kako kaže, jasno vidi i po radovima koji su predstavljeni na izložbi.

– Ovo je izuzetan izbor, iako se autori razlikuju po pristupu i po poetici. Jedna odrednica ih povezuje, a to je kvalitet samih djela. Slobodno možemo reći da je ova kolonija uspješno završena – istakao je Radonjić.

Gradonačelnik, Milenko Đaković, podsjetio je da je Prijedor grad slikara, te da lokalna zajednica mnogo ulaže u kulturu i umjetnost.

– Radovi pokazuju da je vječita inspiracija Kozara ugostila dobre umjetnike, koji su stvorili izuzetna djela. Mislim da su oni zadovoljni našim gostoprimstvom, a i mi smo zadovoljni njihovim radovima, a većina tih radova ostaje u fundusu grada Prijedora – izjavio je Đaković.

Ova izložba biće otvorena do 8. oktobra. Likovna kolonija “Sreten Stojanović” trajala je od 4. do 10. avgusta.

B.D.