Prijedorski muzičari ponovo su iskazali nezadovoljstvo zbog situacije u kojoj se nalaze. Svirke su svedene na minimum, a samim tim i prihodi. Marinku Todoranu ovo je jedini izvor prihoda. On i brojne njegove kolege zarade nemaju već mjesecima.

– Lokali rade do 23 časa. Sviramo efektivno sat i po vremena. Nema tu nekog honorara, jer nema ni posla – dodao je on.

Muzičari od Vlade Republike Srpske, ali ni od Udruženja estradnih radnika i estradnih umjetnika nisu dobili pomoć. S druge strane, problem je i neorganizovanost samih muzičara, kaže Milan Gambiroža iz agencije “Pop Event”.

– Muzičari su u nezgodnoj situaciji, a njihov problem je i to što nisu objedinjeni u jednu cjelinu i zakonski regulisani. To je do njih samih. Niko nije očekivao da će doći u ovakvu situaciju. Problem je u cijelom svijetu, ali problem je što smo mi ovdje neorganizovani – istakao je on.

Za izjavu smo se obratili i Rajku Lekaniću, dugogodišnjem estradnom radniku i generalnom sekretaru Udruženja estradnih radnika i estradnih umjetnika Srpske. Nije htio komentarisati situaciju u kojoj se nalaze muzičari, jer se, kako nam je rekao u telefonskom razgovoru, trenutno bavi politikom. Oglasio se potpredsjednik ovog udruženja, Nebojša Aleksić. Kaže da veliki broj muzičara nisu članovi Udruženja, niti imaju bilo kakvu licencu, pa samim tim nemaju ni pravo na pomoć. Bez obzira na to, obraćali su se resornom ministarstvu.

– Kroz naše udruženju prošlo je 1.900 muzičara. Od toga 589 je dobilo licencu, od toga je 200 obnovilo licencu. Preko nas niko ne mora da radi, ali mi možemo samo da pomognemo. Obraćali smo se mi Ministarstvu prosvjete i kulture i dobili smo odgovor da moramo dostaviti podatke na osnovu čega je neko angažovan. Ti ljudi moraju biti radno angažovani – objasnio je on.

Naši sagovornici tvrde da, bez obzira na tešku situaciju, među muzičarima postoji solidarnost. Izrazili su nadu da će i ova kriza brzo proći, te da će ponovo moći organizovati svirke i zarađivati za život.

B.D.