3.8 C
Prijedor
Petak, 2 Decembra, 2022

OBILJEŽENA 66. GODIŠNJICA AERO KLUBA ,,PRIJEDOR” (VIDEO)

Najnovije vijesti

Odavanjem pošte poginulim i umrlim članovima, na prijedorskom Aerodromu Urije obilježena je 66. godišnjica od osnivanja Aero kluba ,,Prijedor”.

Veteran Kluba, osamdesetjednogodišnji Tomo Žigić, bio je pilot jedriličar i padobranac. Entuzijasti koji su 1952. godine željeli da zajedničkim snagama formiraju klub, radili su na izgradnji prvih prostorija i hangara.

– Sa četrnaest godina sam počeo da radim. Te 1954. godine već sam bio padobranac. Plakao sam, jer sam bio lagan, a padobran me je odnio skroz u Čirkin Polje. Bio sam mlad i nisam mogao vući konopce – ispričao  je veteran ovog kluba, Tomo Žigić.

Predsjednik Aero kluba Milan Marković, podsjetio je da je na istom mjestu, 1952. godine, održana Osnivačka skupština Kluba, čime je zvanično počela sa radom škola letenja i padobranstva.

– Ovdje među nama nalaze se tri-četiri člana Kluba koji su bili na toj Osnivačkoj skupštini i danas se s nama druže i dolaze punih 66 godina na Aerodrom. Mi smo veoma ponosni zbog toga – rekao je Marković.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković naglasio je da se Grad Prijedor ponosi ovim aero klubom koji je organizator međunarodno priznatih sportskih takmičenja.

– Zbog toga Grad Prijedor, ali i Vlada Srpske, u svom kapacitetu, podržavaju manifestacije koje se dešavaju na našem aerodromu. Svim članovima Aero kluba želim sretnu 66. godišnjicu postojanja. Želim im da imaju čisto nebo i da uspješno obavljaju sve svoje aktivnosti koje su izuzetno atraktivne – rekao je Đaković.

Aero klub ima više od pedeset aktivnih članova, a posljednjih godina padobranci i piloti iz ovog kluba pobjednici su svjetskih kupova i državni prvaci u svim kategorijama. BiH su predstavljali i na evropskim i svjetskim prvenstvima.

U okviru programskih aktivnosti, i ove godine biće organizovan Petrovdanski padobranski kup koji se održava preko 20 godina, Blanik kup i obilježavanje 23. maja, Dana vazduhoplovstva.

I. Pekarić