Kompanija d.o.o. „AGRO HOLDING“ iz Cazina danas je zvanično pokrenula proizvodnju i preradu mesa u prostorijama bivšeg „IMPRA“. Kako je rekao predstavnik “AGRO HOLDING-a” za Republiku Srpsku Mladen Bosančić, vršiće se prerada svježih i suhomesnatih proizvoda od junetine i ovčetine, koji će biti plasirani na tržište Bosne i Hercegovine i Turske.

Mladen Bosančić, predstavnik “AGRO HOLDING-a” za Republiku Srpsku

– Za potrebe proizvodnje i prerade mesa, sirovinu ćemo nabavljati jednim dijelom iz uvoza i sa vlastite farme, a plan je da se vrši otkup grla sa područja ove regije na kojoj poslujemo – rekao je Bosančić.

Do kraja godine plan im je da izvezu oko 2.000 tona svježeg mesa, a do tada su potrebe za osam do devet hiljada grla. Dnevni kapacitet klanja je od 120 do 150 grla. Trenutno je zaposleno oko 60 radnika, a za potrebe proizvodnje i prerade mesa, potražnja mesara će biti veća.

Pogon u „AGRO HOLDING-u“ je obišao gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković sa saradnicima.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora

– Trebalo je vremena da se izvrši rekonstrukcija postrojenja. Mi smo im pomogli u tim pripremnim radovima, pomogli smo da se uključi i Direkcija za puteve radi pročiščavanja kanala. U svakom slučaju, što se preduzeća tiče, oni imaju potpisane ugovore za pokretanje proizvodnje, što će rezultirati i zapošljavanjem novog broja radnika – dodao je Đaković.

Način rada u  „AGRO HOLDING-u“ se odvija po “Halal standardu”. “Halal standard” počiva na preventivno-proaktivnoj metodi, te je kompatibilan sa međunarodnim standardima upravljanja kvalitetom (ISO, HACCP i drugi). Karakteristike halal proizvoda su prihvatljive za sve životne dobi i za pripadnike svih konfesija, garant su zdravstveno ispravnih proizvoda te su prisutni na svim područjima svijeta kao dodatna kontrola koja obezbjeđuje sigurnost kvalitete, stoga halal hranu preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija.

M.Stegić

foto: Giga

PrethodniGRADSKOJ UPRAVI  DONIRANA RAČUNARSKA OPREMA (VIDEO)
SlijedećiBOKS: STEGIĆ  SE NADA POBJEDI PROTIV KUVAČA