5.8 C
Prijedor
Srijeda, 7 Decembra, 2022

AKADEMIJA „U SUSRET RAMAZANU“ (VIDEO)

Najnovije vijesti

U gradskom Pozorištu večeras je, treći put zaredom održana  akademija „ U susret Ramazanu“, koju i ove godine oganizuje KUD „Osman Džafić“ u saradnji s Medžlisom IZ Prijedor. Alma Semanić, sekretar KUD-a „Osman Džafić“,  rekla je „ da je riječ o lijepom druženju i večeri protkanoj muzikom“. „ S nama su pored hora KUD-a „Osman Džafić“ i  horovi  iz Sanskog Mosta, „Harmonija“ i  „Melodi“, „CIM-ov“ teatar, grupa djece i divnih glumaca.

Bitno je zabilježiti sve ono što čovjeka ispunjava  nekim mirom i zadovoljstvom.“, rekla je Semanić.Alma Karabeg , profesor  muzike iz Sanskog Mosta, koja vodi međureligijski hor „Harmoniju“ i posljednje tri godine i hor KUD-a „Osman Džafić“, kaže da je osjećaj poseban kada se izvodi duhovna muzika.

„Mi tradicionalno izvodimo i božićne i ramazanske koncerte u Sanskom Mostu. S našim gostima iz godine u godinu. I znate , kada vidite osmijehe , sreću u očima ljudi oko Vas onda je to posebno zadovoljstvo“, rekla je profesor Karabeg. Husein efendija Velić, glavni imam  Medžlisa IZ Prijedor,  rekao je „ da je mjesec Ramazana gost koji donosi brojne darove i blagodati“. „ I ova manifestacija je priprema za doček tog najdražeg našeg gosta, mjeseca Ramazana“. , rekao je efendija Velić  i dodao da je 16 maja prvi dan posta  koji će trajati 30 dana.  Bajram se obilježava 15 juna.

M.Z.