Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje akciju “Petarde nisu igračke” čiji je cilj da građani predstojeće praznike obilježe u bezbjednom okruženju, na miran i dostojanstven način. Akcija je počela 15. decembra i trajaće do 15. januara naredne godine. U okviru ove akcije biće  preduzet niz aktivnosti u cilju suzbijanja zakonom kažnjivih pojava iz ove oblasti, jer su praznici period kad se može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava i nezakonita upotreba vatrenog oružja. Akcija će, kako navode u MUP-u RS, biti realizovana u saradnji sa predstavnicima lokalnih zajednica, direktorima, pedagozima, učeničkim i roditeljskim vijećima osnovnih i srednjih škola, inspekcijskim organima, kao i drugim institucijama i nevladinim organizacijama.

– Upotreba pirotehnike može biti opasna i po živote ljudi, o čemu govori  podatak da je za prošlogodišnje praznike troje građana, od čega dvoje maloljetnika, povrijeđeno pirotehničkim sredstvima – upozoravaju iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

U osnovnim i srednjim školama širom Republike Srpske policijski službenici će organizovati preventivna predavanja za učenike, kako bi im ukazali na sve potencijalne opasnosti koje nosi upotreba pirotehničkih sredstava, kao i moguće sankcije. Istovremeno, za vrijeme trajanja akcije, policijski službenici će, u saradnji sa nadležnim opštinskim inspekcijskim službama, organizovati pojačane aktivnosti u cilju sprečavanja neovlašćene prodaje pirotehničkih sredstava. Vlasnici trgovina koji imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehnička sredstva, biće upozoreni da se ta trgovina može odvijati samo u skladu sa važećim zakonskim propisima.

KV

PrethodniUHAPŠENO LICE PO CENTRALNOJ POTJERNICI
SlijedećiMUZIČKA ŠKOLA PRIREDILA POLUGODIŠNJI KONCERT (video)