5.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

ALKOHOL I BRZA VOŽNJA NAJČEŠĆI UZROCI NESREĆA (video)

Najnovije vijesti

U Prijedoru je juče obilježen Evropski dan bez poginulih na putevima. Tim povodom na gradskom trgu postavljeni su uređaji za simulaciju prevrtanja u automobilu, udara u određene prepreke i takozvane „pijane naočare“

U Republici Srpskoj, u prvih osam mjeseci ove godine, u saobraćajnim nesrećama poginule su 83 osobe, što je za pet manje u odnosu na isti period prethodne godine. Bez obzira na manji broj stradalih, ne možemo biti zadovoljni trenutnim stanjem, smatra Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

– Najkritičniji mjeseci bili su juli i avgust, iako smo upozoravali na gužve u saobraćaju. U ta dva mjeseca imali smo 37 poginulih. Razlog tome je što se u ljetnim mjesecima ljudi opuste, vozi se brže i imamo najveći broj automobila na putevima. Najviše smrtnih slučajeva je između ponoći i četiri sata ujutro – potvrdio je Radović danas u Prijedoru, povodom Evropskog dana bez poginulih u saobraćaju.

Na području prijedorske regije do sada je evidentirano 688 saobraćajnih nezgoda. Od toga je 12 sa smrtnim ishodom, kaže Sretoja Vujanović, načelnik Policijske uprave Prijedor.

– Život su izgubila tri vozača putničkih automobila, dva vozača traktora, dva lica koja su se prevozila na traktoru, jedan pješak, jedan biciklista i dva vozača motora – rekao je Vujanović.

Alkohol, brzina i nekorištenje sigurnosnog pojasa, najčešći su uzroci saobraćajnih nezgoda, potvrdila je Nataša Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske. Zato je, kaže, bitno da se kod vozača podigne svijest o bezbjednosti u saobraćaju.

– Stanje bezbjednosti saobraćaja u Prijedoru je bolje nego što je to nekada bilo, ali ovo je područje na kojem stalno treba raditi, da jednog dana taj broj dovedemo do nule, ako je ikako moguće – izjavila je Kostićeva.

Sa njom se slaže i gradonačelnik Milenko Đaković koji je i sam, uz pomoć uređaja za simulaciju saobraćajnih nezgoda, osjetio kako je to prevrtati se u automobili ili udariti u određenu prepreku.

– Naša želja je da bude što manje smrtnosti i teških povreda u saobraćaju i zato se i provode ovakve aktivnosti širom Republike Srpske – dodao je Đaković.

Nadležni su vozače upozorili da, između ostalog, posebnu pažnju obrate na pješake, bicikliste, djecu i starije osobe, te da poštuju ograničenja. Evropski dan bez poginulih na putevima, 26. septembar, obilježava se širom Evrope.

B. D.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!