U Prijedoru je juče obilježen Evropski dan bez poginulih na putevima. Tim povodom na gradskom trgu postavljeni su uređaji za simulaciju prevrtanja u automobilu, udara u određene prepreke i takozvane „pijane naočare“

U Republici Srpskoj, u prvih osam mjeseci ove godine, u saobraćajnim nesrećama poginule su 83 osobe, što je za pet manje u odnosu na isti period prethodne godine. Bez obzira na manji broj stradalih, ne možemo biti zadovoljni trenutnim stanjem, smatra Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

– Najkritičniji mjeseci bili su juli i avgust, iako smo upozoravali na gužve u saobraćaju. U ta dva mjeseca imali smo 37 poginulih. Razlog tome je što se u ljetnim mjesecima ljudi opuste, vozi se brže i imamo najveći broj automobila na putevima. Najviše smrtnih slučajeva je između ponoći i četiri sata ujutro – potvrdio je Radović danas u Prijedoru, povodom Evropskog dana bez poginulih u saobraćaju.

Na području prijedorske regije do sada je evidentirano 688 saobraćajnih nezgoda. Od toga je 12 sa smrtnim ishodom, kaže Sretoja Vujanović, načelnik Policijske uprave Prijedor.

– Život su izgubila tri vozača putničkih automobila, dva vozača traktora, dva lica koja su se prevozila na traktoru, jedan pješak, jedan biciklista i dva vozača motora – rekao je Vujanović.

Alkohol, brzina i nekorištenje sigurnosnog pojasa, najčešći su uzroci saobraćajnih nezgoda, potvrdila je Nataša Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske. Zato je, kaže, bitno da se kod vozača podigne svijest o bezbjednosti u saobraćaju.

– Stanje bezbjednosti saobraćaja u Prijedoru je bolje nego što je to nekada bilo, ali ovo je područje na kojem stalno treba raditi, da jednog dana taj broj dovedemo do nule, ako je ikako moguće – izjavila je Kostićeva.

Sa njom se slaže i gradonačelnik Milenko Đaković koji je i sam, uz pomoć uređaja za simulaciju saobraćajnih nezgoda, osjetio kako je to prevrtati se u automobili ili udariti u određenu prepreku.

– Naša želja je da bude što manje smrtnosti i teških povreda u saobraćaju i zato se i provode ovakve aktivnosti širom Republike Srpske – dodao je Đaković.

Nadležni su vozače upozorili da, između ostalog, posebnu pažnju obrate na pješake, bicikliste, djecu i starije osobe, te da poštuju ograničenja. Evropski dan bez poginulih na putevima, 26. septembar, obilježava se širom Evrope.

B. D.

PrethodniOtvoreni 14. „Dani meda“ (video)
Slijedeći„RUDAR“ PROTIV „TEKSTILCA“ OČEKUJE TRI BODA (video)