0.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Marta, 2023

AMBICIOZNI PLANOVI PRIJEDORSKOG “CROMEXA”

Najnovije vijesti

U potrazi za kvalitetnom radnom snagom, preduzeće za obradu metala “Cromex”, koje se nalazi u industrijskoj zoni, uz magistralni put Prijedor – Novi Grad, odlučilo se na edukaciju srednjoškolaca, i to u vlastitom pogonu gdje će, zbog prakse, u jednoj od prostorija biti opremljen savremen kabinet .

Mirsad Ramić, vlasnik i direktor “Cromexa”, pojašnjava da će od februara na praksi biti šest učenika završnih razreda Mašinske škole.

– To nije nimalo jeftin projekat. Aplicirali smo na nekoliko strana i čekamo povratne informacije. Krajnja ulaganja će biti negdje oko 40.000 maraka, jer samo za kupovinu sedam kvalitetnih računara treba izdvojiti pola te sume. Nadam se da će neko prepoznati vrijednost ove priče, jer će tako obučeni kadar, odmah nakon završene srednje škole, ovdje dobiti sigurno radno mjesto – kaže Ramić.

Dodaje da je u 2016. godini njegova firma, koja 70 do 80 odsto proizvedenog plasira na ino-tržište, mahom Austrije, Njemačke i Švajcarske, zaposlila još osam radnika.

cromex

– Četiri su već završila obuku, a četiri to trebaju uraditi do kraja januara. U “Cromexu” su trenutno zaposlena 34 radnika – kaže Ramić koji je nabavio i mašine vrijedne oko 80.000 maraka.

Firma “Cromex” i za 2017. ima prilično ambiciozne planove. Uz nova zapošljavanja, obuku srednjoškolaca, planiraju i nabavku skupocjene opreme.

– Taj projekat ne možemo nikako iznijeti sami, jer je riječ o mašini koja je za naše prilike izuzetno skupa, košta čak 650.000 evra. Taj plan ne možemo ostvariti bez saradnika. Ukoliko ih nađemo, mašina će biti kupljena, ukoliko ne, čekaćemo neka bolja vremena, mada bi bilo dobro da uspijemo, jer je projekat od regionalne važnosti – kaže Ramić.

M.Z. i D.St.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!