Petak, 12. Aprila 2024.
22.8 C
Prijedor

AMERIČKO NAMETANJE RJEŠENJA PUTEM ŠMITA POREMETILO ODNOSE U BiH

NAJNOVIJE VIJESTI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je situacija u BiH stabilna i bezbjednosna situacija nije ugrožena, što je potvrdio i general-major EUFOR-a, ali je američko nametanje rješenja u vidu posljednjeg nelegalnog intervenisanja Kristijana Šmita poremetilo odnose u BiH.
Dodik je istakao da je to dovelo do zastoja u funkcionisanju BiH jer bošnjački faktor ne pokazuje spremnost da se odrekne udovoljavanja strancima.

“Amerika, Britanija i NJemačka imaju svoje viđenje BiH, koje je antidejtonsko i antiustavno, i niko u Srpskoj neće dozvoliti da jedna takva kolonijalna perspektiva BiH postane realnost”, naveo je Dodik na društvenoj mreži “Iks”.

Prijete, kaže on, ne samo sankcijama, nego i vojnim djelovanjem s ciljem podizanja tenzija kako bi se duboko usadio strah narodu da će Amerika opet pokazati svoju silu ako se ne “popravimo”.

“Rušenje dogovora u BiH odgovara Bošnjacima i Amerikancima. Nakon svake intervencije možemo čuti šampione `trojke` kako to podržavaju ili neuravnoteženog /ministra odbrane Zukana/ Heleza kako pravi dronove o kojima niko u BiH ništa ne zna. Možda pravi igračke i zamajava kompletnu javnost, ali činjenica je da njegove prijetnje i blebetanja nisu bezopasni jer podižu tenzije i stvaraju strah kod lokalnog stanovništva”, istakao je Dodik.

On je ponovio da se Srpska uvijek zalagala za mir i stabilnost, kao i za mirna rješenja, i što je trajno opredjeljenje.

“Svaka prijetnja i zveckanje oružjem dolaze iz Federacije i to smo toliko puta čuli od svih njihovih predstavnika, pa čak i onih vjerskih. Ono što nismo čuli su reakcije stranaca na njihovo ponašanje. To nas ne iznenađuje jer je jednostran pristup njihov način djelovanja”, naglasio je Dodik.

On je ukazao na to da se Evropa i cijeli svijet danas suočavaju s ozbiljnim prijetnjama.

“Terorizam je nešto o čemu se više ne može ćutati. Zabrinjavajuća je tišina stranih zvaničnika na izjave Bošnjaka koji su u ratnim godinama bili povezani s radikalnim islamistima, a za neke ne možemo reći da to nije slučaj i danas. NJihovo nereagovanje ima za cilj da zapali Balkan. Mada, ne možemo biti sigurni da oni ne žele upravo to, jer tako se i njihovo prisustvo zadržava u BiH, te se preko naših leđa nastavljaju ratovi s Rusijom”, naglasio je Dodik.

On je poručio da niko neće ukidati Srpsku niti će tako nešto proći.

“Srpska će dati odgovore na sve napade i prijetnje, ali i pokazati odlučnost da se odupre svemu što je pred nama. Zajedno sa Srbijom, naći ćemo način da se zaštiti srpski narod”, naveo je Dodik.

SRNA/Foto: SRNA (videoscreenshot)