Prijedor ima reprezentativku u fudbalu. Riječ je o Anđeli Timarac, izdanku Škole fudbala „Braća Đurovski – Crvena zvezda“. Ona je dobila mjesto u kadetskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine

Sa fudbalskom loptom Anđela se druži od malih nogu, a sa treninzima je počela u sedmoj godini. Cijelo to vrijeme trenirala je sa dječacima. Nagrada za uložen trud stigla je 7. decembra, kad joj je stigao poziv u WU-17 reprezentaciju BiH.  

– Stigao je poziv od selektora Ilije Lučića. Bili smo u Zenici 11. i 12. decembra, na okuplјanju. Potom smo otputovali u Crnu Goru. Tu smo odigrali dvije prijatelјske utakmice sa reprezentacijom domaćina – priča Anđela.

U jednom meču bolјe su bile Crnogorke, a u drugom je trijumfovala ekipa BiH. Sama činjenica da je dobila poziv za reprezentaciju,  veliko je priznanje, priča ova petnaestogodišnjakinja.

– Osjećaj je nevjerovatan kad izađete na teren. Ponosna sam na sebe što sam uspjela doći do reprezentacije. Veliku zahvalnost dugujem trenerima koji su sa mnom radili sve ove godine, Zoranu Petkoviću i Hasanu Bračiću. Hvala selektoru na pozivu – kaže Anđela.

Ovo je ujedno bio prvi put da je igrala utakmice u potpuno ženskoj ekipi, tako da je i to bilo novo iskustvo. Činjenica da se uvijek ravnopravno borila sa dječacima, dodatni je dokaz kvaliteta.

– To je bilo potpuno novo iskustvo, nakon osam godina igranja sa dječacima. Igra jeste možda malo sporija u odnosu na muškarce, ali djevojke su i te kako borbene – navodi Anđela.

Uprkos sportskim obavezama, ne dozvolјava da obrazovanje trpi. Anđela je vrlo dobar učenik u prijedorskoj Ugostitelјsko-ekonomskoj školi. Na pitanje o planovima za budućnost što se fudbala tiče, skromno odgovara da je na njoj da radi, trenira i da se trudi. Iz toga bi trebalo da se izrode rezultati. Na Anđelu je ponosan i njezin trener Zoran Petković, naročito jer je ona uzrastom mlađi kadet, a igra za starije kadete.

– Ona je na početku dolazila da se druži, ali s vremenom je prihvatila rad. Našli smo neki kompromis, ne da je štedimo, ali da se malo njoj prilagodimo, budući da je bila jedina djevojčica. Bila je jako uporna. Uložila je ogroman trud, a ima i talenat. Mjestom u reprezentaciji, sav njezin trud se isplatio – kaže Petković.

On je dodao da je ovo bila teška godina u svakom pogledu, tako i za sport. Zato je važno da 2020. završe lijepim vijestima.

– Ovo je velika satisfakcija. Ulažemo mukotrpan rad, jer inače radimo kako nam uslovi dozvole, većina naših sportskih klubova. Dosta je tu improvizacije. Ove godine je zbog pandemije bilo još teže, lige kraće, turnira manje. Potrudili smo se da sport u Prijedoru opstane – naveo je Petković.

Dodaje da očekuje pozive za svoje fudbalere u mušku reprezentaciju, što je potvrda dobrog rada.

– Pošto imamo saradnju sa beogradskom „Crvenom zvezdom“, tamo bi trebala otići dva klinca. Ima i poziva za Anđelu, ali o tome ćemo govoriti nešto kasnije – kaže Petković.

Sport je nešto čemu se djevojčice moraju više okretati, smatra Petković. Ne mora to biti fudbal, niti njegova škola, može to biti bilo koji sport i bilo koji klub, kaže on.

Z. J.