U okviru programa 45. „Književnih susreta na Kozari“, u Gradskoj čitaonici održana je tribina posvećena 125 godina od rođenja nobelovca Ive Andrića. O Andriću kao esejisti, romanopiscu, autoru vrhunskih pripovjetki te uticaju dva svjetska rata na njegovo oblikovanje kao književnika, govorio je profesor doktor Jovan Delić.

– Andrićevi romani su vrlo raznovrsni. Svojom čudesnom knjigom, koja spada u sam vrh ne samo srpske nego i svjetske književnosti, „Prokletom avlijom“, dostigao je nivo koji teško može da se prevaziđe. Što se tiče pripovjedaka, niko nije napisao toliko dobrih pripovjedaka koliko Ivo Andrić. Sa koje god strane da sagledate Andrića, vidjećete da je riječ o vanserijskom daru i vanserijskom piscu – rekao je Delić.

Ivo Andrić je prošao oba svjetska rata. Prvi svjetski rat je uticao na njegovu evoluciju od angažovanog i ekstrovertnog čovjeka u povučenu osobu, dok je tokom Drugog svjetskog rata bukvalno dijelio sudbinu svog naroda, što se vidi i u njegovim romanima, rekao je Delić. I 125 godina nakon njegovog rođenja, Ivo Andrić je autor kojem se ne može osporiti da je dao neke od najoriginalnijih likova u svjetskoj književnosti, pa je i razgovor o njemu uvijek aktuelan i nov.

„Književni susreti na Kozari“ nastavljaju se u četvrtak, 7. septembra, u Gradskoj čitaonici. U 20.00 časova će biti održana tribina pod nazivom  „Crtice iz prošlosti“, na temu Jasenovca u srpskoj književnosti. Predavač je Ranko Popović.

D.S.

PrethodniZAVRŠENO PRIJEDORSKO „KULTURNO LJETO 2017“(video)
SlijedećiODRŽAN NARODNI ZBOR NA KARANU(VIDEO)