Ovog vikenda 15 djece iz  Udruženje za pomoć oboljelima od astme i hronične opstruktivne plućne bolesti „Anemona“vikenda boraviće na Kozari. To su tradicionalni dvodnevni izleti, na kojima se ova djeca druže, ali i uče kako lakše da se nose sa ovom bolešću.

– Djeca rade vježbe disanja, provode vrijeme na svježem vazduhu, šetaju. Pričamo, učimo o istoriji Kozare. Imamo i radionice psihološke prirode, budući da je dosta djece pretrpjelo i neki vid vršnjačkog nasilja zbog bolesti koju imaju – kaže Ilinka Macura, predsjednik ovog udruženja.

Bliži se i Nova godina, a u “Anemoni”  je običaj da svoje najmlađe članove obraduju novogodišnjim paketićima. Macura je pozvala sve ljude dobre volje, organizacije, institucije i preduzeća da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu u ovoj akciji.

– Djeca u našem udruženju su mahom djeca iz socijalno ugroženih porodica, gdje su najčešće oba roditelja nezaposlena. I taj paketić je uglavnom jedini koji ta djeca dobiju – rekla je Macura.

Ranijih godina odziv donatora uvijek je bio dobar, što domaćih,  što iz inostranstva, a nije izostajala ni podršaka Gradske uprave. “Anemona”  trenutno okuplja više od  700 djece.

Z.J.