-2.2 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

ANJA PETKOVIĆ JEDINA NEZAPOSLENA PIJANISTKINJA  NA REGIJI

Najnovije vijesti

Prijedorčanka Anja Petković (27) jedina je nezaposlena pijanistkinja na regiji Prijedor. I to zvanično.  Kaže da bi voljela “ da joj država pruži šansu, jer najrađe ne bi nigdje išla…ako se baš ne mora”. U međuvremenu dok čeka posao, ne miruje. Okružena notama može se vidjeti u gradskoj Galeriji, kada zvuci s njenog klavira prate neko od kulturnih zbivanja.

Te prilike, kako pojašnjava nisu baš česte, ali se trudi da ih na svoj način obogati…Predaje i djeci, a svojevremno je bila i zaštitni znak najstarijeg hora u BiH.

anja-petkovic-portret

-Nepune dvije godine sam vodila hor u Domu za starija lica u Prijedoru. Bila je to moja ideja koju je s oduševljenjem prihvatio Bojan Becner, direktor Doma. A oduševljeni su bili i članovi hora. Druženje uz muziku, ništa ljepše od tog jer taj hor  je bio i muzikoterapija… Malo smo i putovali, imali nekoliko nastupa pred publikom koja nas je sjajno prihvatala, prijatno iznenađena onim što radimo i činjenicom da kreativnost ne prestaje s godinama.- kaže Anja koja je dirigentsku palicu nakratko, zbog priprema diplomskog koncerta, morala odložiti.

Studiranje je okončala početom prošle godine na Akademiji umjetnosti, Univerziteta u Istočnom Sarajevu u  klasi profesorke Nevene Ćeklić.  I od tada ona i njen klavir  kojem je vjerna skoro dvije decenije čekaju svoju šansu.

anja-petkovic

-Sebe bih opisala kao vedru, strpljivu i harizmatičnu osobu, a to su osobine koje mora da posjeduje jedan pedagog. Ambiciozna sam, trudim se da što više napredujem… I biće, nadam se prilika, jer skrštenih ruku nisam sjedila ni dok sam studirala.  Radila sam u  Muzičkoj školi  „Roman Melod“ u Nevesinju,  Muzičkoj školi „Savo Balaban“ u Prijedoru. Jako volim rad s djecom, da im prenosim svoje znanje- kaže mlada Prijedorčanka koja bi posao voljela dobiti u svom rodnom mjestu, mada, jer  se prijavljivala na brojne konkurse, ne bježi ni od mogućnosti da to bude i u nekom  od BiH gradova.

Prvi klavir Anja je dobila  kad je imala devet godina.

-Kupio mi ga je moj djed Rade. I dok su drugi članovi porodice moju ljubav prema muzici gledali tek s blagom simpatijom, vrijeme je pokazalo da je djed  bio u pravu,  jer ni jednog trenutka nisam razmišljala o drugom zvanju- kaže Anja koja i dana svira na djedovom klaviru.

M.Z. i D.St.